2024. március 28., csütörtök

A fiatalok túl sok adatot osztanak meg magukról

A megkérdezettek négy-öt százaléka már részt vett mások ellen irányuló internetes támadásban

A középiskolások 90, az idősebb általános iskolások 80 százaléka napi szinten internetezik, és a diákok fele úgy véli, az interneten olyan oldalakat látogat, melyeket a szülei tiltanának. A megkérdezettek 36 százaléka válaszolt ismeretlen személyek üzeneteire, 58 százalékuk a közösségi oldalakon ismeretleneket is elfogadott ismerősének, és 11 százalékuk egy vagy két alkalommal már találkozott is ismeretlen egyénekkel, akiket interneten keresztül ismert meg – derült ki abból a felmérésből, amelyet az oktatásügyi minisztérium a Telenorral és az UNICEF-fel közösen harmincnégy általános és középiskolában, mintegy háromezer-nyolcszáz diák bevonásával készített az ország területén.

Az idén február 5-én tartották meg a Safer Internet Day, azaz a biztonságos internet napját, mellyel az interneten leselkedő veszélyekre, a zaklatásra, ismeretlen emberekkel való találkozás veszélyeire, az illegális vagy káros jelenségekre, tartalmakra, a személyes információk védelmére, a világhálón található adatok megbízhatatlanságára vagy a kétes e-mailek és üzenetek megnyitása okozta számítógépes vírusok támadására kívánják felhívni a figyelmet. A biztonságos internet napján a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában egy kerekasztal-beszélgetést szerveztek a diákok számára, ahol a digitális támadásokról hallhattak előadást, és hozzá is szólhattak a témához.

A kerekasztal-beszélgetésen egy az oktatásügyi minisztérium által összeállított szerb nyelvű prezentációt mutattak be a diákoknak, illetve magyar nyelven egy korábbi kutatás eredményeit ismertették negyedikes diákok a hallgatósággal.

– Ez a kutatás 2011-ben készült a tanulók körében, és mintegy száz diákot kérdeztek meg az akkori Facebook közösségi oldal használatáról. Két éve ennek használata még sokkal kisebb mértékű volt, mint ma, a diákok pedig előbbre járnak a digitális adathordozók és különböző programok használatában, mint mi, tanárok, ezért természetesen az adatok biztonsága is szóba került. Ez is egy fontos téma, hiszen a diákok különböző támadásoknak lehetnek kitéve, és sokszor elsősorban tudatlanság miatt feltöltenek olyan tartalmakat, melyeket nem kellene, vagy nem védik le azt kellőképpen, és mások ezzel visszaélhetnek. A diákokban nem is tudatosul, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk – mondta el Szikora Judit, az iskola magyartanárnője és könyvtárosa, kiemelve, bármikor megeshet, hogy szórakozásból feltörik valakinek az facebookos adatlapját, és a nevében például leveleket küldözgetnek másoknak. Ezek ugyan csak diákcsínyek, de akivel megtörténik, az nem viccnek éli meg az ilyesmit –mondta a tanárnő.

Snežana Belić Popovićtól, az iskola szerb szakos tanárnőjétől megtudtuk, a nemrégiben végzett országos felmérés eredményei aggodalomra adnak okot, ezért szükséges a fiatalokat tájékoztatni az internet veszélyeiről, elsősorban megelőzés céljából, de mindenképpen szükséges az iskolát és a szülőket is bevonni ezekbe a folyamatokba. Hiszen többek között kiderült, hogy a megkérdezett gyerekek tizenkét százalékát már ért valamilyen internetes támadás, nyolc százalékukról felkerült nemkívánatos kép az internetre, hét százalékuk már kapott erőszakos üzeneteket a mobiltelefonjára, tizenkét százalékuknak pedig van tapasztalata fenyegető, erőszakos hívásokkal, a másik oldalon pedig a megkérdezett fiatalok négy-öt százaléka már részt vett digitális támadásban mások ellen.

Harmat Evelin: Manapság sokakat fenyeget a veszély, hogy feltörik az adatait, főleg a Facebookon. A környezetemben olyan is megesett, hogy a lány adatlapjára felment a barátja, és féltékenységből kitörölte a lány ismerőseit, fényképeit. Nagyon figyelni kell az adataink biztonságára, és ellenőrizni kell, hogy történik-e olyasmi az oldalunkon, amit nem mi csináltunk. Az ismeretlenekkel való találkozás is veszélyes lehet, mert valaki bemutatkozhat kedves, ártatlan személyként, de ki tudja, hogy mi a valódi szándéka. Szerintem a fiatalok nagy része nincs tisztában azzal, mennyi minden történhet vele.

Takács Krisztián: Mások Facebook-profilját már feltörték, például megalázó dolgokat irkáltak vagy töltöttek fel a nevében, de velem szerencsére még nem történt ilyesmi. Az ilyen dolgok nagyon kellemetlenek lehetnek, akár egy kapcsolat is tönkremehet miatta. A lányok szerintem nagyobb veszélyben vannak, mert hiszékenyebbek, és könnyebben rá lehet beszélni őket dolgokra. Sokat hallottam az internet veszélyeiről, és óvatos vagyok, nem hiszek el mindent, meg jó hosszú jelszavat kell használni, és azt nem szabad elárulni senkinek.

Aranyos Endi: Sok veszélye van az internetnek, például a számítógépes vírusok, vagyis a számítógép tönkremehet vagy feltörik a adataimat, és akkor az emberi kapcsolatokra lehet rossz hatással. Velem még nem történt ilyen, de a környezetemben már igen. Valamennyire fel lehet az ilyesmire készülni, teljesen kivédeni azonban szerintem nem lehet. Bizonyos internetes oldalak és tartalmak is károsak lehetnek, amelyek nem a fiataloknak valók, úgyhogy szerintem a szülőknek is nagyon oda kell figyelniük ezekre a dolgokra.

Csóti Tamás: Nemcsak a Facebook jelent veszélyt, hanem más internetes oldalak is. Például egy ismerkedős oldalon az embernek sok adatát meg kell adnia, amivel vissza is élhetnek, vagy feltörhetik, ezért nem is szabad mindenhol megadni az adatainkat. Bizonyos szintig odafigyelek az internethasználatra, de azt hiszem, ez minimális, mert a Facebookon mindenkinek elfogadom az ismeretségét, és amíg nem ír fenyegető üzeneteket vagy sértő dolgokat, addig nem törlöm ki. Mondjuk, én szeretek ismerkedni, ezért lehet hogy találkoznék olyan emberrel, aki az interneten ismerősöm, de személyesen nem ismerjük egymást, de a lányok már nagyobb veszélyben vannak. Azt hiszem, a fiataloknak és a szülőknek is jobban oda kellene figyelniük arra, hogy mi zajlik az interneten.