2024. április 27., szombat

Ne kerüljük el a múzeumokat!

Határon átívelő kedvezményes múzeumi belépőre számíthatunk Vajdaságban és két dél-magyarországi megyében

Európa egyes régióiban, sőt nagyobb államaiban, mint amilyen Franciaország, Németország vagy Lengyelország bevált gyakorlattá vált egyfajta múzeumi belépő kiadása, amely kedvezményes vagy esetenként teljesen ingyenes belépést biztosít majd az effajta intézményekbe. A jelekből ítélve hamarosan a vajdaságiak is hasonló kultúrokmányhoz juthatnak, ugyanis a tervek szerint 2013 áprilisától olyan kedvezményes belépőt válthatunk ki, mely mintegy 50 vajdasági és két magyarországi megye: Bács-Kiskun és Csongrád megye múzeumaiba teszi lehetővé az olcsóbb vagy teljesen ingyenes belépést. A belépő öt évre szól majd, akár az útlevél, így egyesek máris múzeumi útlevélnek nevezik.

Az akciót támogatják az EU IPA-alapjai, a terv hordozói pedig az Újvidéki Városi Múzeum és a Duna–Tisza–Körös–Maros Eurorégió. A határ mindkét oldalán mintegy 30 ezer ingyenes belépőt/útlevelet terveznek kinyomtatni, a későbbiek folyamán azonban fizetni kellene érte. Az elsődleges megbeszélések nyomán arra lehet számítani, hogy Vajdaság területén ingyenes, Magyarországon azonban csak kedvezményes belépésre számíthatnak a különleges belépő tulajdonosai, ugyanis az Ópusztaszeri Nemzeti Park képviselői ilyen álláspontra helyezkedtek. A projektum nyitva áll a képtárak, emlékhelyek, nemzeti parkok előtt is, a cél viszont az, hogy a régión átutazó vagy ideérkező turisták ne kerüljék el a múzeumokat.

Január végéig várhatólag elkészülnek az adatbázisok, ami egyértelművé teszi, ki mindenki csatlakozott a programhoz, a végleges egyeztetésre április 16-án, Újvidéken kerül sor.