2024. április 18., csütörtök

A gyermekek élete az igazi ajándék

Ultrahangkészüléket adományoztak a gyermekosztálynak

A tegnapi nap folyamán a TE-TO Cukorgyár Zenta adományának köszönhetően egy korszerű, gyermekek kivizsgálására szolgáló ultrahang-berendezéssel bővült a Zentai Közkórház gyermekosztályának a felszereltsége.

Dr. Vasas Mihály, az egészségügyi intézmény igazgatója mindenekelőtt kiemelte, hogy jelentős nap ez a kórház életében, mivel egy nagy értékű, s számukra rendkívül jelentős berendezést vehettek át. Dr. Vasas miután mindezt megköszönte Deák Teodórának, az olasz tulajdonban lévő vállalat igazgatónőjének, egyben elmondta, hogy külön köszönettel tartoznak a Vajdaság Erdei közvállalatnak is, amely mintegy egy évvel ezelőtt egy inkubátort adományozott nekik. A zentai kórház 240 ággyal rendelkezik, s körülbelül 100 ezres létszámú vonzáskörzet területén látja el a rászorulókat, 15 gyermekgyógyászati és 16 pneumatológiai ágy áll a kis betegek rendelkezésére. Évente hozzávetőlegesen 800 gyermeket kezelnek, s kb. 850 szülést vezetnek le. Egy évben 4200 gyermekgyógyászati, s közel 1800 ultrahangos vizsgálatot végeznek el. Ezekből az adatokból is látszik, hogy az ultrahangkészülék és az inkubátor is nagyon jó helyre került, hiszen mindkettőt sokat fogják használni – ecsetelte az igazgató. Deák Teodóra, a cukorgyár igazgatója az egybegyűlteket üdvözölve kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben a vállalata a régió fontos húzóereje volt. Az igazgatónő megemlítette azt is, hogy két évvel ezelőtt a vállalat fennállásának 50., tavaly pedig az olasz SFIR csoporthoz tartozás 10. évfordulóját ünnepelték, s ez alkalomból Mario Ricciuti, a multinacionális cég vezetője úgy döntött, hogy a vállalat az egyik zentai intézménynek jelentősebb értékű donációt adjon.

– Mivel az egészség fontos dolog, úgy gondoltam, legcélszerűbb, ha ebben a nehéz gazdasági helyzetben a zentai kórháznak adományozunk egy, az intézmény számára igazán szükséges berendezést – mondta az igazgatónő. A projektum kivitelezése során elég sok gond merült fel – fűzte hozzá Deák Teodóra, s ezért felvették a kapcsolatot a belgrádi B92 Alappal, amelynek segítségével sikerrel jártak.

A belgrádi szervezetből Ilir Gaši, a Harc a kisbabákért (Bitka za bebe) elnevezésű projektum koordinátora köszöntötte az egybegyűlteket. Gaši az akció eredményeit ecsetelve elmondta, hogy az elmúlt év folyamán 207 inkubátort, s 2,5 millió eurónyi értékű felszerelést sikerült összegyűjteniük, de ami még szebb, elérték azt, hogy az akciójuk kezdete óta, a csecsemők elhalálozásának a mértéke a harmadára csökkenjen.

– Mi nem azért jöttünk el, hogy egy ultrahang-berendezés s egy inkubátor átadásánál segédkezzünk. Ezek nem igazi ajándékok, e gyermekek élete az igazi ajándék számukra – jegyezte meg Gaši.

Az ünnepségen a zentai önkormányzatot Ceglédi Rudolf polgármester, Varga Viktor, a községi tanács gazdasággal felelős tagja képviselte, de jelen volt Pék Zoltán köztársasági és Zsíros Jankelić Anikó tartományi képviselő is.