2024. július 15., hétfő

Veszélyes a kültéri munkavégzés

A trópusi hőség miatt a munkaügyi és foglalkoztatási minisztérium arra figyelmeztette a munkaadókat, hogy 36 fok feletti hőmérséklet esetében 11 és 16 óra között – ha a munkafolyamat azt lehetővé teszi – úgy szervezzék meg a szabadban folyó építészeti és mezőgazdasági munkákat, valamint a kommunális vállalatok munkásainak tevékenységét, hogy kerüljék a nehéz fizikai munkát és a tűző napon való tartózkodást. A 2007-ben meghozott kormányajánlásokkal összhangban a munkaügyi tárca irányelveket fogadott el, amelyekben megfogalmazta, hogyan ajánlatos eljárniuk a munkáltatóknak, hogy a kültéri munkavégzés egészségügyi kockázatait a lehető legkisebbre csökkentsék.

Szerbiában a magas hőmérsékleteken nem kötelező megszakítani a munkát, de a menetét igazítani kell a szélsőséges körülményekhez, a munkásoknak lehetővé kell tenni a gyakori pihenőt, valamint olyan helyiséget, ahova el tudnak vonulni a forróság elől, továbbá nagy mennyiségű vizet és alkoholmentes italt kell biztosítani a számukra.

A munkaügyi felügyelőség arra hívta fel a figyelmet, ha munkáltatók figyelmen kívül hagyják az ajánlásokat és a munkások egészségét veszélyeztető körülményeket, a törvény értelmében akár kétmillió dinárral is büntethetők. A foglalkoztatottak névtelen feljelentést is tehetnek a munkaadó ellen.