2024. július 20., szombat

Takarékos megújulás

Temerinben 143 háztartás vált energiahatékonyabbá az önkormányzat és az állam támogatásával

A temerini önkormányzat az idén 12,3 millió dinárral járult hozzá a lakosok energiahatékony befektetéseihez – tudtuk meg Pásztor Róberttől, a temerini képviselő-testület elnökétől azon a szerződésaláíráson, amelyet a községháza dísztermében tartottak meg tegnap. Ugyanitt kiemelte: a szerb állam még ugyanennyivel járult hozzá a temeriniek beruházásaihoz, így a lakosok hozzájárulásával összesen 57,75 millió dinár értékű energiahatékony befektetés valósult meg a községben. 

A szerb állam immár több éve hozzájárul a lakosok olyan törekvéseihez, amelyek az energiatakarékosságot célozzák meg. A kidolgozott pályázati rendszer szerint a kivitelezőknek és a kérelmezőknek is jelentkezniük kell a programra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az önkormányzat által kiválasztott kivitelezők számláit 50 százalékban megtérítik azoknak a lakosoknak, akik nyílászárókat cserélnek, energiahatékony fűtési rendszerekbe fektetnek, napelemeket szereltetnek fel vagy éppen hőszigetelik a házaikat. A befektetéseik negyedét a községi büdzséből támogatják, 25 százalékát viszont az állam téríti meg a lakosoknak. Temerinben 2021-től évente többször is lehet pályázni a támogatásra – hangzott el az eseményen. 
 

Mészáros Csaba átveszi a szerződést Pásztor Róberttől és Mladen Zectől (Fotó: Tóth D. Lívia)

Mészáros Csaba átveszi a szerződést Pásztor Róberttől és Mladen Zectől (Fotó: Tóth D. Lívia)

Ugyanitt kiemelték: az energiahatékony befektetésekkel foglalkozó helyi bizottság ezúttal a 2023. év második pályázati körét bírálta el. A december 31-ig beérkezett kérelmek alapján úgy döntöttek, hogy 143 pályázó teljesítette a kiírás követelményeit. A legtöbben ismét a nyílászárók cseréjéhez kértek segítséget, de sokan szerettek volna új kazánt is vásárolni. Ilyen indíttatásból pályázott Mészáros Csaba is: családjával együtt úgy döntött, hogy a jövőben gázzal szeretnének fűteni. Így jól jött a pályázati lehetőség – mondta érdeklődésünkre a temerini családapa. 

– A régi kazán már elavult és nem is működött. Azzal még fával fűtöttünk, ám szerettünk volna áttérni a gázra. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb is, ha ezzel működtetjük a központi rendszert. Közel 200 ezer dinárba került volna az átállás. Szerencsére sikerült pályázni az önkormányzatnál, így a befektetést 90 ezer dinárral támogatták. Sokat jelentett ez számunkra, hisz így saját zsebből a szükséges összeg alig több mint felét kell biztosítanunk – mondta Mészáros Csaba.

Névrokona és barátja, Gyuráki Csaba is egy új gázkazánra pályázott: a háztartásukban már régóta megtapasztalták a gázfűtés előnyeit, így ezúttal sem gondolkodtak más lehetőségen.

Gyuráki Csaba új gázkazán vásárlására pályázott (Fotó: Tóth D. Lívia)

Gyuráki Csaba új gázkazán vásárlására pályázott (Fotó: Tóth D. Lívia)

– A legkifizetődőbbbb gázzal fűteni. Már van a házban központi rendszer, de a régi kazán tönkrement. Az új kazánt 185 ezer dinárért vettük meg, ebből 90 ezer megtérül a pályázat által. A költségeink szinte 50 százalékát fedezte az állam, ami nagy segítséget jelent. Jövőre tervezünk nyílászárókat cserélni, amennyiben lesz lehetőség ismét pályázni, mindenképp megtesszük – mutatott rá a folytonosság előnyeire a temerini férfi.

Az energiahatékonyságot szorgalmazó támogatások folytatását Mladen Zec, a helyi községi elnök is bejelentette. Felhívta a pályázók figyelmét arra, hogy azok is átadhatják kérelmeiket a 2024-es kiírásokon, akik korábban pályáztak. A feltétel csupán az, hogy más jellegű befektetést valósítsanak meg, azaz ha például a nyílászárók cseréje már megtörtént a háztartásban, akkor az energiatakarékos fűtés megvalósítását, a napelemek felszerelését vagy a hőszigetelést tudja támogatni az önkormányzat és az állam. A kiírás a közeljövőben megjelenik, így a községi vezetők arra buzdították a temerini lakosokat, hogy használják ki újra a lehetőséget, amely a takarékosságon felül a környezet megóvását is biztosítja.

Nyitókép: A lakosok befektetéseinek csaknem fele megtérült a pályázat által (Fotó: Tóth D. Lívia)