2024. június 16., vasárnap

Talajbarát adaptereket a vajdasági földekre!

Sikeresen ötvözi a hatékonyságot a talajvédelemmel a magyarországi Oros gyártó

A gazdák igényeinek megfelelően alakítja gyártását a magyarországi Oros Divízió, amely sikeresen ötvözi a hatékonyságot a talajmegőrzéssel. A gyártó saját fejlesztésű kombájnadapterei ugyanis  korszerű talaj- és sorkövetővel, illetve csonktaposóval felszereltek, ugyanakkor gyors betakarítást tesznek lehetővé. A szakemberek szerint az utóbbi időben ez különösen fontos a vajdasági termelőknek, akik mind erőteljesebben fordulnak a környezetkímélő gazdálkodás irányába. Területeinken is tudatosodik ugyanis az, hogy a talaj megőrzése évszázados befektetésnek számít. 

Az orosházi cég több mint 50 éve gyárt adaptereket. A szerbiai piacot három évvel ezelőtt célozták meg komolyabban: elsősorban a Vajdaságban gazdálkodó magyar termelőknek szerettek volna lehetőséget nyújtani az általuk gyártott kukorica- és napraforgó-adapterek megismerésére. Ennek érdekében többször is bejárták a terepet: a cég fontosnak tartja, hogy a gazdák igényei alapján irányítsa a feljesztéseket, de nagy hangsúlyt helyeznek a visszajelzéseikre is – mondta érdeklődésünkre Nagy György Tamás, a gyártó marketing-ügyintézője. Hozzátette: a vajdasági körutak megszervezésében nagy segítséget nyújtott számukra a Magyar Szó hirdetőosztálya.

Az értékesítő elmondta, hogy a szerbiai útjaikon olyan általánosan elterjedt „trendekre” is felfigyeltek, amelyekre korszerű megoldást tudtak kínálni. Megfigyelték ugyanis, hogy területeinken a napraforgót gabonavágó asztallal vágják. Kiszámolták, hogy ily módon mekkora a szemveszteség: kiderült, hogy 500 hektár betakarításánál az akkori terményárak mellett a szemveszteség értéke azonos volt annak a napraforgó-adapternek az árával, amelyet cégük fejlesztett ki – mondta Nagy György Tamás.

Kollégájával, Szabó Zoltánnal az idei kínálatukból a fix vázas Oros Cornado adaptereket emelték ki, amelyek mostanra 6, 8, 9, 12, 16 és 18 soros kivitelben is rendelhetőek, széles sortáv-választékkal. Az értékesítők felhívták a figyelmet arra a fejlődére, amelyet a gyorsaság terén értek el az évek alatt: míg a korábbi típusok óránként 6-8 kilométeres sebesség mellett takarították be a kukoricát, a jelenleg piacon lévő Cornado adapterek akár óránkénti 15 kilométeres tempóra is képesek. A gyorsaságot sikerült úgy fejleszteni, hogy közben megőrizték a szárzúzás minőségét. A korszerű, automatikus talaj- és sorkövetők pedig hozzásagítenek a csonktaposás hatékonyságának növeléséhez, ami a regeneratív gazdálkodás elterjedésével egyre fontosabbá válik a gazdák számára. Ugyanakkor a fejlesztések révén jelentősen sikerült csökkenteni az adapterek karbantartásigényét is – emelték ki az Oros értékesítői. 

Hozzátették: a gyártó adapterei gyakorlatilag minden kombájntípussal kompatibilisek. Kínálatukban megtalálhatók az alacsonyabb árfekvésű, de minőségi adapterek épp úgy, mint a magasabb igényeket kielégítő prémiumkategóriás adapterek. A cég több mint tíz éve pótalkatrészeket is gyárt gépeihez, és hozzáférhetővé teszi a szervizelést is – tudtuk meg az értékesítőktől. 

Országunkban az Oros adaptereit az Agrovojvodina mehanizacija Kft. mellett a Kite Kft., illetve az Agrotech Kft. is forgalmazzák. Az orosházi cég Magyarországon és Szerbián kívül a román, a lengyel és a boszniai piacon is jelen van, de termékeiket megismerhették már Moldáviában is.

Nyitókép: Az Oros termékeit az Agrovojvodina is forgalmazza területeinken: fotónkon Szabó Zoltán, Irena Samardžić és Nagy György Tamás értékesítők a hatékony Cornado előtt (Fotó: Dávid Csilla)