2024. június 13., csütörtök

Karlócai borok a kínaiak polcain

A világ egyik legnagyobb piaca nyílt meg a hazai termelők előtt – Egyezményt kötöttek a karlócai borászok a kínai felvásárlókkal

Közös erőfeszítéssel immár olyan minőségű karlócai borokat tudunk felkínálni, amelyek a világ egyik legnagyobb piacán is versenyképesek – mondta Nenad Ivanišević, tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár annak az egyezménynek az aláírásán, amelyet a karlócai bortermelők kötöttek meg a kínai felvásárlókkal. A memorandum azt is lehetővé teszi, hogy a vajdasági termékek a korszerű technológia által tudjanak érvényesülni a kínai piacon. 

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Ivanišević kiemelte: az egyezmény több éves munka eredménye. Elsősorban Szerbia és Kína évek óta tartó kiváló együttműködése alapozta meg azt, hogy megvalósulhasson a titkárság és a Fruška gora-i borászok közös álma. A titkár beszédében emlékeztetett, hogy a tartományi kormány több kiírás által is támogatta a bortermelőknek a fejlődését. Ugyanakkor újabb lehetőségeket is bejelentett:

– A tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkárság július elsején egyezményt ír alá egy olyan határokat átívelő projekt megvalósításáról, amelyet az Európai Unió talált érdemesnek a befektetésre.

A szabadkai Közgazdasági Egyetemmel, illetve szegedi partnerekkel együttműködve ugyanis olyan „útvezetőt” valósítanak meg, amely a mesterséges intelligenciát használja arra, hogy felsorakoztassa a vidékünk jelentős idegenforgalmi lehetőségeit. Az egyik úticél épp a karlócai bortermelőkhöz vezet – mondta a titkár a memorandum aláírásán. 

Az egyezmény megkötéséhez szükséges nemzetközi kapcsolattartással a  Bermet förldrajzi eredetvédelem alatt álló aromatizált borok termelőinek egyesületét képviselő Dražen Đurić foglalkozott. Sajtónyilatkozatában kiemelte: a hazai borászok szempontjából történelmi pillanatnak lehettünk tanúi, ami az egyesület minden tagjának lehetővé teszi a jövőben, hogy jelen legyen a kínai piacon.

– A szervezetünk több mint 30 termelője előtt nyílik meg a kínai piac hatalmas kereslete. A memorandum másik hozadéka, hogy egy szerb-kínai értékesíti központ létrehozását is szavatolja Karlócán. A regionális borházban a termelőink bemutathatják kínálatukat, amelyet a kínaiak által használt platformokon is közzé tesznek. Ezzel az átlagos kínai turista is tájékozódhat a karlócai borok minőségéről, amelyeket Kínában is megvehet. A digitalizált kínálat erős reklámlehetőget biztosít a borászok egyesületének arra, hogy Karlócát fontos borvidékként mutassák be a kínai fogyasztóknak. Ez történelmi ugrás a jövőbe – mutatott rá az egyezmény jelentőségére a karlócai borászok képviselője. 

A memorandumot az egyesület elnöke mellett a lazarevaci Aronija Vita doo kivitellel megbízott igazgatóhelyettese, Maja Lesenrić is ellátta kézjegyével. Kínai részről a Szerbiában tevékenykedő kínai vállalkozók szövetségét Csen Mej, a szervezet alelnöke képviselte, de a Ningbo Xiangmiao Technology Co. Ltd. cég nevében Csang Imaj is alírta az egyezményt. A szerződés aláírását Tomislav Momirović kereskedelmi miniszter is végigkísérte. Beszédében kiemelte Karlóca történelmi értékeit és szépségeit, amelyek megérdemlik, hogy világszinten ismertek és elismertek legyenek.

– A karlócai bortermelők pár év múlva sokkal nagyobb lehetőségekkel rendelkeznek majd a kínai piacon, mint bármelyik európai termelő. Július elsején hatályba lép Szerbia és Kína szabadkereskedelmi egyezménye, amelynek révén évről évre csökkennek a vámterhek, öt év múlva pedig vámmentessé válik a kereskedelem a két ország között. Ezt a lehetőséget a bortermelőknek is ki kell használniuk – mutatott rá a nemrégiben megkötött szabadkereskedelmi egyezmény pozitívumaira a miniszter.

A memorandum szerint a karlócai bortermelők csoportosulása a kínai partnerekkel együttműködve 90 napon belül megnyitja az említett borházat, amelynek kínálata közvetlenül is megtalálható lesz a kínai platformokon. 

Nyitókép: A memorandum több mint 30 karlócai bortermelő előtt nyitja meg a kínai piacot Fotó: Dávid Csilla)