2024. június 20., csütörtök

Ötvennégy dinár marad a legolcsóbb kenyér

A Szerb Köztársaság Kormánya tegnapi ülésén meghosszabbította annak a rendeletnek az érvényességét, amely a T-500-as lisztből készülő kenyér kötelező előállítására és forgalmazására vonatkozik, és amely előírja, hogy a népi kenyérnek is nevezett, legolcsóbb vekni kiskereskedelmi ára maximum 54 dinár lehet, termelői ára pedig nem haladhatja meg a 46,31 dinárt.

A kormány döntött 64.000 tonna búzaliszt intervenciós eladásáról is azoknak a pékségeknek, amelyek ebből a lisztből sütnek kenyeret, hogy enyhítse az árkorlátozás kedvezőtlen következményeit – olvasható a kormányközleményben. A testület elfogadta az alapvető élelmiszerek árának hatósági korlátozására vonatkozó rendelet módosítását annak érdekében, hogy „védjék a piacot, és megakadályozzák az árképzési elhajlásokat azoknak az áruknak az esetében, melyek különös fontossággal bírnak a fogyasztók, főképpen a szegényebb társadalmi rétegek ellátásában”.

Zoran Pralica, a Szerbiai Pékek Uniójának elnöke a Betának azt nyilatkozta, hogy az olcsó kenyér előállításának kötelezettsége és az eddigi ár megtartására vonatkozó rendelet további 6 hónapig lesz hatályos, és hogy a pékeknek egyelőre megfelel ez az ár. 

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele