2024. június 17., hétfő

Tízmillió dinár az állattenyésztés fejlesztésére

Kis hús- és tejüzemek részesültek támogatásban

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság évek óta támogatja a kis hús- és tejüzemek fejlesztését, így az idén is pályázhattak felszerelések beszerzésére. A 91. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon, a titkárság pavilonjában tegnap Aleksandar Panovski mezőgazdasági titkársegéd nyújtotta át a támogatási szerződéseket a hús- és tejüzemek képviselőinek. A pályázat keretösszege 10 millió dinár.

– A tartományi mezőgazdasági titkárság összesen 7 támogatási szerződést írt alá a hús- és tejüzemek képviselőivel. A tartományi titkárság évek óta jelentős összeget különít el az állattenyésztés fejlesztésére. Ennek a kiírásnak az a célja, hogy javítsunk a hús és a tej termelésének és feldolgozásának a minőségén. Fontos továbbá, hogy felpezsdítsük az életet a falvakban, munkahelyeket teremtsünk. A sikeresen pályázók olyan eszközöket vásárolhatnak, ami a hús és a tej feldolgozásában, előkészítésében, csomagolásában segíti őket. Azt is el kell mondani, hogy 200 ezer dinártól egészen 2 millió dináros támogatási összegre tudtak pályázni, a tartományi titkárság a befektetések  60 százalékát megtéríti. 2016. év óta összesen 130 millió dinárral támogattuk a kis hús- és tejüzemeket. Fontos, hogy a jószágtenyésztők versenyképesek maradjanak a piacon. A jövőben is támogatjuk őket, hiszen látjuk, hogy milyen nehéz helyzetben vannak – fejtette ki Panovski.

A kátyi Mihajlo Milić vágóhidat üzemeltet. Mint mondta, felszerelések beszerzésére pályáztak a tartományi titkárságnál. 
 

Branimir Rakić (Fotó: Dávid Csilla)

Branimir Rakić (Fotó: Dávid Csilla)

– 1,9 millió dináros támogatásban részesültünk, ami nagyon sokat jelent számunkra, minden segítség jól jön. Jelenleg 25 személyt foglalkoztatunk, s a jövőben szeretnénk további beruházásokat végrehajtani – fogalmazott Milić.

Branimir Rakić húsfeldolgozó üzemet működtet. Mint mondta, nagyon sokat jelent a tartományi titkárság támogatása.

– Felszerelések beszerzésére pályáztunk, szeretnénk ugyanis tovább bővíteni a vállalkozást. 1,7 millió dináros támogatásban részesültünk, ami nagy segítséget jelent, hiszen magunk nehezen tudnánk beruházni. Elsősorban kolbászokat, sonkát, szalonnát készítünk. Számos rendezvényen is áruljuk a termékeinket.

Örömmel tölt el, hogy a tartományi titkárság támogatja a hús- és tejüzemeket – fejtette ki Rakić.

Nyitókép: Aleksandar Panovski és Mihajlo Milić (Fotó: Dávid Csilla)