2024. május 18., szombat

Felminősítés várható

Az S&P még az idén javíthat Szerbia adósbesorolásán

Siniša Mali pénzügyminiszter az S&P nemzetközi hitelminősítő képviselőivel találkozott Washingtonban. A tárcavezető derűlátó azzal kapcsolatban, hogy a hitelminősítő Szerbiát az év végén felminősíti a befektetésre ajánlott kategóriába.

– Az S&P az idén októberben jelentést ad ki, és arra számítunk, hogy javít Szerbia adósbesorolásán. Az elmúlt 12 évben ugyanis reformokat hajtottunk végre, jók a gazdasági kilátások. A felminősítésnek pénzügyi szempontból óriási a jelentősége, ezáltal számos új beruházás érkezik az országba, új munkahelyek nyílnak meg, több pénz kerül a költségvetésbe. Szerbiának mindenképpen azon kell munkálkodnia, hogy a befektetésre ajánlott kategóriába kerüljön – fejtette ki Mali, aki hozzáfűzte, hogy szombaton találkozik a Moody nemzetközi hitelminősítő képviselőivel is.

A pénzügyminisztérium emlékeztet arra, hogy az S&P április 5-én stabilról pozitívra javította Szerbia adósbesorolását, a következő egy évben pedig várható, hogy a befektetési kategóriába kerül. 

Az S&P hitelminősítő közleményében kifejtette, hogy a válság és a kihívások ellenére Szebia megőrizte a gazdasági stabilitást és a munkahelyeket, valamint továbbra is élvezi a beruházók bizalmát. Mali rámutatott arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdaság kilátásait elemezte, és úgy értékelte, hogy a szerb gazdaság gyorsabb ütemben növekszik az európai és a világgazdaságnál is.

Kristalina Gerogijeva, az IMF vezérigazgatója elmondta, hogy az államadósság számos országban növekedett, Szerbia azonban nem tartozik ezek közé. 2019 óta a világ államadóssága a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya 84 százalékról 93 százalékra emelkedett. Szerbia GDP-arányos államadóssága jelenleg 47,6 százalék.

A pénzügyminiszter Washingtonban találkozott Junaid Kamal Ahmaddal, a Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökség alelnökével is. A szervezet célja a fejlődő országokba irányuló termelő célű beruházások áramlásának elősegítése, ezáltal ösztönözve a gazdasági növekedést, új munkahelyek létrehozását és a szegénység csökkentését. A MIGA támogatást nyújt különböző szektoroknak az infrastruktúra, az energetika, a bányászat, az ipar és a pénzügyek területén. Mali szintén tárgyalást folytatott Líbia küldöttségével.

Nyitókép: Siniša Mali (Fotó: Beta)