2024. május 18., szombat

Lesz-e idén akácméz?

A lehűlés miatt aggódnak a méhészek

A hirtelen lehűlés és a nagyon alacsony hőmérsékletek kedvezőtlenül érintették a méhészetet, és az első akácból gyakorlatilag semmilyen mézhozam nem várható – tudta meg a FoNet a Szerbiai Méhészeti Szövetségtől (SPOS).

Rodojub Živadinović, a SPOS elnöke, elmondta, hogy az egyik nehezítő körülmény az jelenti, hogy az előrejelzések szerint az alacsony hőmérséklet a következő 8-10 napban is megmarad.

A hideg miatt az akác nem termel nektárt, a méhek is fáznak, nem hagyják el a kaptárt – magyarázta Živadinović, hozzátéve, hogy az alacsony hőmérséklet az akác virágainak fagyását is okozhatja a magasabban fekvő területeken az országban.

Ha a fagy nem éri el a 600-700 méteres tengerszint feletti magasságot, ahol az akác még jól mézlik, akkor esély van arra, hogy a méhészek, akik áthelyezik a kaptárakat a második és harmadik legelésre, akácmézt gyűjtsenek – hangsúlyozta Živadinović.

A SPOS elnöke emlékeztetett arra, hogy az időjárási viszonyok miatt tavaly a méhészek körülbelül 60 százaléka, akik nem költöztetik át a kaptáraikat más helyszínekre, akácméz nélkül maradtak, ami pedig a legkeresettebb az összes mézfajta közül.

Nyitókép: Pixabay.com