2024. április 20., szombat

Védekezési lehetőségek változó klímában

Melyek a legveszélyeztetettebb gyümölcsök?

A januári és februári tavaszban kirügyeztek a fák, és könnyen kárt tehet bennük az esetleges márciusi fagy. Főleg a kajszi és az őszibarack van veszélyben, mondják a szakemberek. Zoran Keserović, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának tanára szerint a leghatékonyabb módszer az Antifrost rendszer alkalmazása, mellyel mínusz 7 fokig is kivédhető a fagy.

„Mi ezt vetettük be az almatermésűeknél, de jó, hogy a módszert a csonthéjasoknál, a cseresznyénél és a sárgabaracknál is alkalmazni kezdtük. Jó módszernek bizonyul a levegőmozgatás, de hatékony lehet a primitív eljárás is, a füstölés, például beáztatott szalmabála meggyújtásával” – magyarázta a szakember. Szerinte „téved, aki azt hiszi, hogy a késői virágzású fajtákkal majd elkerüli a fagykárt. Legjobb kombinálni a korai és kései fajtákat, mert sohasem lehet tudni, hogy mi vár ránk”. 

Keserović arra figyelmeztet, hogy ha valaki át is vészeli a tavaszt veszteségek nélkül, a nyári küzdelmet nem tudja elkerülni. Aszályos nyarak következnek rövid ideig tartó, kiadós esőzésekkel, és az utóbbi 15 év tapasztalataiból ítélve nem valószínű, hogy megússzuk jégverés és pusztító viharok nélkül – mondta a professzor. Nagyon ajánlatosnak tartja a jégvédelmi hálók felszerelését, mert azok nemcsak a jégveréstől, hanem a forróságtól is óvják a gyümölcsöt. Gondosan meg kell válogatni a fajtákat is, mert némelyek kevésbé hullatják a termést – mondja a szakember. Véleménye szerint az idén minden kihívás ellenére 350 ezer tonna gyümölcs is teremhet az országban, akár 150 ezerrel több, mint tavaly. Különösen szilvából, almából és körtéből lehet bőséges termésre számítani. 

Nyitókép: Esetleges fagy elleni védelemre hatékony módszer lehet a füstölés is (Fotó: MTI)