2024. április 23., kedd

Meghosszabbították a területalapú támogatás igénylésének határidejét

Megkezdték a hektáronkénti szubvenció kifizetését – Március végén lejár a Világbank által támogatott pályázat

A mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy április 1-jéig meghosszabbították a hektáronkénti 18.000 dináros területalapú támogatás igénylésének határidejét. Pénteken meg is kezdték a kifizetést, és arra emlékeztetik a gazdákat, hogy a hektronkénti támogatás és a gázolaj jövedéki adójának visszaigénylése függetlenül zajlik a fémzárolt vetőmag beszerzésére szolgáló szubvenciók kérelmezésétől.

A jelentkezés határideje eredetileg március 1-je volt, de több gazdaszervezet is kérte a hosszabbítást. A területalapú támogatásra kizárólag mezőgazdasági termeléssel foglalkozók jelentkezhetnek, akik bejelentett földjeiket maguk művelik, de a minisztérium nem támogatja azokat a földtulajdonosokat, akik árendába adják parcelláikat. Maximum 100 hektárra kérhető az állami támogatás. Az igény benyújtása előtt rendezni kell a parcellák területére és a termesztett növényi kultúrákra vonatkozó adatokat, és el kell végezni az agrárgazdaság újrabejegyzését. A támogatás az e-Agrar rendszer ePodsticaji portálján kérhető (www.epodsticaji.eagrar.gov.rs).

Még a jövő hét első négy napján, azaz február 29-éig lehet jelentkezni arra a pályázatra, melyet a Szerbia versenyképes mezőgazdaságáért projektum keretében tavaly december 4-én írtak ki. Eredetileg február 2-a volt a határidő; a hosszabbítással mindenkinek lehetővé szeretnék tenni, hogy idejében összegyűjtse a szükséges dokumentumokat. Vállalkozók, gazdasági társaságok, földműves-szövetkezetek jelentkezhetnek, melyek mezőgazdasági termeléssel, a termény felvásárlásával, illetve feldolgozásával és forgalmazásával foglalkoznak, és 25.000–400.000 eurós beruházást szeretnének megvalósítani. Az 50:40:10 modell szerinti, immár harmadik pályázat keretében 750 millió dinár áll rendelkezésre. A beruházás költségeinek 50 százalékát világbanki eszközökből vissza nem térítendő támogatás formájában kaphatja meg a pályázó, 40 százalékot kedvező bankkölcsönből kell biztosítania, 10 százalékot pedig a saját eszközeiből. Az előző két pályázat alkalmával több mint 3500 gazda mutatott érdeklődést a Világbank támogatásával megjelent felhívás iránt. Eddig 30,3 millió euró vissza nem térítendő támogatást hagytak jóvá, felhasználónként 10.000–200.000 eurót.

A részletekről az Agrárkifizetési Igazgatóság honlapján (www.uap.gov.rs.) vagy a Szerbia versenyképes mezőgazdaságáért projektum (Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije) weboldalán (www.scap.rs) tájékozódhatnak, és ugyanott jeletkezhetnek is. 

Nyitókép: Pixabay