2024. április 19., péntek

Lítium: isteni ajándék vagy kárhozat?

Szerbia Jadrad-völgyi lítiumkészleteit Dubravka Đedović Handanović energiaügyi miniszter Isten ajándékának minősítette. Pontosan két éve, 2022 januárjában állította le a kormány a Jadar projektet, írja a Szerbiai RTV. 

– A munkámhoz az tartozik, hogy megvizsgáljam az összes kockázatot, amit egy projekt magában hordoz, minden jó oldalát, és utána olyan felelős döntéseket hozok, amelyek elsősorban az állampolgárok, az állam és a gazdaság érdekében állnak – magyarázta a miniszter arra az újságírói állításra reagálva, hogy a polgárok körében a tárcavezetőt sokszor lítiumért felelős miniszterként emlegetik.

– Sokszor hangsúlyoztam, hogy ásványi nyersanyagokban, ércekben gazdag ország vagyunk, ez a lítiumra, borátra, kobaltra, nikkelre, aranyra, ezüstre, szénre vonatkozik, ami szintén stratégiai alapanyag. Ezeket a nyersanyagokat a lehető legfenntarthatóbb módon kell kiaknáznunk. Ez mindenekelőtt gazdasági hasznot hoz nekünk, és növeli a bruttó hazai termékünket. Ez növeli a fizetéseinket, polgáraink nyugdíját – ismertetette a tárcavezető.

Nyitókép: (Fotó: Szerbiai RTV / screenshot)