2024. április 15., hétfő

A főszervező szerint minden idők legjobb vb-je volt

A FIFA elnökéhez, Gianni Infantinóhoz hasonlóan minden idők legjobb labdarúgó-világbajnokságának nevezte a vasárnap zárult katari tornát Hasszan al-Tavadi, a szervezőbizottság főtitkára.

„Tanultunk Oroszországtól, Dél-Afrikától, Brazíliától és Németországtól. Ez volt a futballtörténelem legjobbja" – mondta a vasárnap esti, argentin-francia döntő után al-Tavadi.
Azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyik korábbi vb-t sem másolták, már csak azért sem, mert a tornát egyedülálló módon télen rendezték. Szerinte a vb „összetéveszthetetlen" volt, amelyet „soha nem lehet majd összehasonlítani más vb-kel".
A tornát nemcsak az időpontja miatt érték kritikák külföldről, hanem azért is, mert a bírálók szerint Katarban nem megfelelően kezelik az emberi jogokat és a vendégmunkások életkörülményei sem megfelelőek.
Al-Tavadi arról a benyomásról nem beszélt, hogy az országban jóval kevésbé volt vb-hangulat, mint a korábbi tornákon, szerinte szurkolói szempontból is „fenomenálisra" sikerült a viadal. Példaként azt az eufóriát említette, amely a meglepetésre négy közé jutott Marokkót övezte.

BLOOMBERG VIA GETTY IMAGES

Fotó: BLOOMBERG VIA GETTY IMAGES

„Az egész arab világ felsorakozott Marokkó mögött, és velünk ünnepelt." – fogalmazott.
 Ahogy mondta, a fő céljukat elérték:
„Lehetőséget kaptunk arra, hogy vendégül lássuk a világ különböző részeiről érkező embereket, akik megismerhettek és megítélhettek bennünket. Ahogy korábban, most is vannak különbözőségek, de a szenvedély közös."

Nyitókép: BLOOMBERG VIA GETTY IMAGES