2024. május 13., hétfő

Zaraziti se posvećenošću javnom životu

Ponovo za jednim stolom predstavnici Mađara iz južnih regiona

Ištvan Pastor, predsednik SVM-a je juče prepodne zvanično otvorio 20. Vojvođanski otvoreni univerzitet. On je istakao da otvoreni univerzitet, koji obeležava dve decenije svoga postojanja, jedan od najvažnijih manifestacija u javnom životu vojvođanske zajednice.

– Usuđujem se da kažem ovo, jer prilikom jednog ovakvog otvorenog univerziteta se suočavamo sa tim kakva nas perspektiva čeka, kakav će biti ishod mađarskog javnog života u Vojvodini. Pošto sam gost koji se vraća, znam da je bilo godina kada je izgledalo da je namera da se organizuje ova manifestacija potpuno zamrla. Onda je ponovo povratio svoju snagu, vratio se prvobitnoj fiziologiji koju je predstavljao u poslednjih 20 godina. Ova manifestacija je značajna sa stanovišta javnog života, jer pored toga što se prisutni upoznaju i druže, i osim što se dobro provode, sasvim je izvesno da se mnogi od njih zaraze posvećenošću javnom životu. Od ovih ljudi treba da istupe oni koji će za nekoliko godina preuzeti javnu ulogu na nivou cele zajednice, rekao je predsednik SVM-a.

Na otvorenom univerzitetu ove godine će se razgovarati i držati predavanja o zdravim stilovima života, sportu, vežbanju i zaštiti životne sredine. Pastor je, međutim, upozorio da se ne misli da se ovde ne radi o politici. – Nema dublje politike od ove, jer se radi o tome šta mislimo o sebi, kakav život želimo da živimo, oko čega pokušavamo da stvorimo savez. Dakle, reč je o političkoj, ne partijsko-političkoj, već društvenoj, političkoj manifestaciji, koja gradi budućnost, naglasio je on, zahvalivši svima koji su doprineli da se manifestacija organizuje sada, kao i u prošlosti.

Otvoreni univerzitet je bitna manifestacija za mlade vojvođanske Mađare, za njim postoji potražnja i potreba, istakla je u svom govoru na otvaranju Roža Fijona, glavna organizatorka i potpredsednica Foruma mladih Vojvodine. Ona je istakla da su ulaznice rasprodate u momentu, mesta brzo popunjena, što pokazuje kolika je potražnja i interesovanje za njega.

Nakon otvaranja, za sto su seli predstavnici Mađara iz južnih regiona. Ferenc Horvat, poslanik u slovenačkom parlamentu, kao i Robert Janković, predsednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, seli su za sto sa Ištvanom Pastorom kako bi međusobno i sa publikom podelili svoja iskustva. Moderator panel diskusije je bila Tamara Biro. Naravno, pokrenuto je i pitanje opadanja stanovništva i zadržavanja mladih kod kuće. Pastor je rekao da nema sumnje da je i emigracija uzrok opadanja stanovništva, ali prema njegovoj proceni, 50 odsto nepovoljnim demografskim procesima doprinosi to što je broj umrlih veći od broja rođenih čak i među vojvođanskim Mađarima. Takođe su ga pitali šta bi mogao savetovati mladima, kako bi ih ohrabrili da ostanu kod kuće. „Mogu samo jednu stvar da dam kao savet! Čovek mora da teži da bude konkurentan, da bude jak, da može stati na svoje noge. Nema ništa važnije od toga. Oni koji ulažu u sebe, u znanje, u samopouzdanje, u izgradnju društvenih odnosa, naći će put do prosperiteta”, objasnio je on, ističući da se i ovako fokusira na ekonomsku sferu. „Put do prosperiteta naći će ili koristeći ovo iskustvo, znanje, energiju, uverenje i samopouzdanje zaposlen negde, ili tako što ćete pokrenuti sopstveni posao i stvoriti mogućnost prosperiteta u njemu. Sada vidim da je Srbija na putu da polako prevaziđe ono zaostajanje u industrijskom razvoju i ekonomskom razvoju koje je karakterisalo od 1990-ih do početka i sredine 2010-ih. Ovo se može objasniti raznim razlozima, ali je sasvim izvesno da je to zbog političke stabilnosti, zbog njenog mesta u međunarodnoj politici i zbog njenog geostrateškog položaja. Sasvim je izvesno da će zadržati moć privlačenja kapitala i u budućnosti.

(Foto: Andraš Otoš)

(Foto: Andraš Otoš)

Oni koji ovde dolaze, između ostalog, dolaze i zato što traže dobro obrazovanu radnu snagu. Svako ko investira sam da bi to postao može učiniti da se ova ulaganja isplate. Istovremeno, posledica ovih ekonomskih procesa je da su nam, pored velikih preduzeća, potrebna i mala, koja kao partneri i dobavljači moraju da igraju važnu ulogu u pogledu popunjavanja privrednog prostora, objasnio je on, takođe odgovarajući na pitanje šta on vidi kao naše šanse. „Kada sada pogledam okolo, moram da kažem da moramo da gledamo u budućnost sa velikim samopouzdanjem. Kaže se da mladi nisu osetljivi na politiku, ne žele da se bave politikom i javnim životom. Ja to vidim drugačije. Ako samo zbog časti uniforme, sklon sam da dovedem u pitanje ovu izjavu. Ali zato što se čovek na svakom koraku može susresti s manifestacijama poput ovog, koji dokazuju upravo suprotno, rekao je Ištvan Pastor nakon zvaničnog otvaranja 20. Vojvođanskog otvoreni univerziteta.

Učesnici panel diskusije su se složili da je osnova fizičkog i mentalnog zdravlja i zaštite životne sredine mogućnost prosperiteta u domovini, sigurnost. Tome je u velikoj meri doprineo program ekonomskog razvoja. U Vojvodinu je realizovana investicija od pola milijarde evra, o kojoj se priča kao o primeru na koji se može ugledati širom Karpatskog basena. Ištvan Pastor je u panel diskusiji govorio i o sistemu sportske akademije u kojoj Vojvodina postiže odlične rezultate. Sport je aktivnost koja gradi identitet i imidž, istakla su sva tri učesnika ovog razgovora. U vezi sa temom zaštite životne sredine, Pastor je govorio o Regionalnoj deponiji za upravljanje otpadom, poboljšanju kvaliteta vode Palićkog jezera i postrojenjima za prečišćavanje vode u izgradnji. Razgovor je otkrio da su Hrvatska i Slovenija na ovim prostorima ispred Srbije; tamo je već svuda izgrađeno odvođenje otpadnih voda i selektivno sakupljanje otpada. To je rezultat članstva u EU i individualnog stava.

Nyitókép: (Foto: Andraš Otoš)