2024. május 12., vasárnap

Imamo međusobno poverenje

Otvorena je renovirana zgrada MKC „Petefi Šandor” u Novom Sadu

Radovi na rekonstrukciji su koštali oko milion evra, reč je o kompletnom renoviranju 1.150 kvadratnih metara unutrašnjeg prostora.

– Za rad MKC „Petefi Šandor” sada su obezbeđeni uslovi dostojni 21. veka. Sada, kada slavimo 200. godišnjicu Petefijevog rođenja, ne može biti značajnijeg trenutka za slavlje od današnjeg. Možda je svemoguća milost u tome što je upravo ove godine završeno renoviranje, smatra Ištvan Pastor, predsednik skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara.

Pastor je istakao da je proces transformacije počeo već pre izgradnje:

– 2020. i 2021. godine mađarska zajednica u Novom Sadu, rukovodstvo centra, odlučilo je da prihvati grad kao suosnivača. Ovo je odluka koja postavlja presedan sa više stanovišta, ukazuje na to da se formirala jedna vrsta dugoročnog poverenja u pogledu saradnje i međusobne odgovornosti. To nosi finansijsku prednost, znači sigurnost za centar i ovdašnje zaposlene, ali istovremeno znači i da je sada mnogo teže donositi odluke i potrebno je konsultovati se u više krugova nego ranije, objasnio je Ištvan Pastor u svojoj izjavi nakon ceremonije otvaranja.

Svečano otvaranje počelo je intoniranjem srpske, a potom i mađarske himne, a potom smo mogli čuti Petefijevu „Pesmu nacije“. Prema rečima Ištvana Pastora, uključivanje opštine kao suosnivača ukazuje na to da Novosađani veruju da će naći zajednički glas sa onima koji žive sa njima.

– Pri predaji ovakvog objekta mislimo na budućnost, ali ne možemo zaboraviti prošlost! Ako postoje nezatvorene stranice naše zajedničke prošlosti, i ako smo dužni sopstvenoj prošlosti, onda ih moramo zatvoriti, jedino tako možemo da gradimo budućnost. Ovde u Novom Sadu imamo zajednički dug, to je pre svega dug naših partnera, mi smo strpljivi, ali ne zaboravljamo. Insistiraćemo da spomenik nevino stradalim Novosađanima bude na obali Dunava ili na mestu gde je počela njegova izgradnja.

Ovo nije rečenica o kvarenju trenutka za slavlje, već upravo o pojačavanju trenutka za slavlje. Slavlje treba da sadrži sve, sve što je znak zajedničkog postojanja, zajedničkog života, smatra predsednik skupštine pokrajine.

Radovi na renoviranju zgrade Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor“ završeni su još u februaru, a sada kada su rešili problem nastao vremenski zahtevnim zvaničnim odobrenjem sistema uzrokovano aktuelnim propisima o zaštiti od požara/protivpožarnosti, ustanova ponovo može da služi mađarskoj kulturi punom parom. Na rekonstrukciju i renoviranje dvorišnog dela Petefija se još čeka. Svečanost otvaranja uveličali su gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, državna sekretarka za obrazovanje i potpredsednica SVM-a Anamaria Viček, potpredsednik pokrajinske vlade Žolt Sakalaš, zamenik generalnog sekretara pokrajinske skupštine i član nacionalnog saveta Boris Bajić, Aron Šutuš, predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara, bliski saradnik gradonačelnika Novog Sada Igor Bašnec, Đula Kis, član gradske skupštine, rukovodioci institucija lokalne samouprave, predstavnici gradskih kulturnih stanica, crkveni velikodostojnici i vitezi mađarske kulture.

Nyitókép: (Foto: Andraš Otoš)