2024. május 15., szerda

Podrška prosperitetu zajednice

Ove godine je 15 studenata ekonomije dobilo stipendiju izvrsnosti

Na svečanoj priredbi održanoj juče u sali Gradske kuće u Subotici, dr Zoltan Dubeci, glavni savetnik predsednika Narodne banke Mađarske i Timea Ralbovski Đetvai, predsednica Društva vojvođanskih mađarskih ekonomista, uručili su stipendiju izuzetnosti Palas Atine, raspisanu po četvrti put u Vojvodini, za 15 vojvođanskih mađarskim studenata ekonomije, koji studiraju na osnovnim i master studijama. Program podržavaju Narodna banka Mađarske i Fondacija „Pallas Athene Domus Meriti”. Vrednost stipendije je 50.000 HUF mesečno, desetomesečna stipendija se isplaćuje u jednom iznosu.

Pozdravljajući studente, Zoltan Dubeci je podsetio da je NBM svoj program stipendiranja u Mađarskoj uspostavio 2016. godine, ali da je, videvši njegov uspeh, kasnije proširen i na područja van matice. Cilj stipendije je da podstakne mlade ljude da ostvare što bolji učinak, zbog čega je mogu osvojiti samo najistaknutiji studenti, istakao je on, i ukazao da oni ne samo da daju stipendiju, već da vode računa i o podršci u njihovim stručnim aktivnostima, u tom duhu, studenti pohađaju predavanja i učestvuju na takmičenjima, i mogu razvijati profitabilne odnose.

„Vi ste hrabra i aktivna mlada generacija koja je, uprkos bogatim međunarodnim mogućnostima daljeg školovanja, izabrala da školovanje nastavi u domovini, i koja će po završetku studija ojačati intelektualni sloj mađarskih stručnjaka u Vojvodini”, rekla je Timea Ralbovski Đetvai stipendistima, koja je za naš list objasnila: „Ponosna sam na činjenicu da se svake godine sve više studenata prijavljuje, jer to takođe pokazuje da se prvenstveno trude da se ostvare u domovini. Takođe je važno govoriti o tome da se naši stipendisti upoznaju jedni druge, formiraju zajednicu, redovno učestvuju na raznim seminarima i kampovima.”

Program doprinosi jačanju konkurentnosti Mađara u Vojvodini, istakao je dr Balint Pastor, predsednik Gradske skupštine Subotice. On je dodao da oni koji se odluče da nastave školovanje u domovini biraju teži put, jer ne studiraju na maternjem jeziku, što znači da su pred posebnim izazovom. Balint Pastor je podsetio da je u Vojvodini dostupna i stipendija za studente prava, a plan je da se slični programi prošire i na druga zanimanja, kako bi Mađari u Vojvodini i za 10-20 godina imali stručnjake.

„Da bismo napredovali u našoj domovini kao pojedinci i kao zajednica, neophodno je da zauzmemo barem ono mesto u društvu koje po svom udelu zaslužujemo”, rekao je, između ostalog, u svom govoru Ištvan Pastor (Foto: Edvard Molnar)

„Da bismo napredovali u našoj domovini kao pojedinci i kao zajednica, neophodno je da zauzmemo barem ono mesto u društvu koje po svom udelu zaslužujemo”, rekao je, između ostalog, u svom govoru Ištvan Pastor (Foto: Edvard Molnar)

Na skupu je govorio i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i pokrajinske skupštine, koji se zahvalio Narodnoj banci Mađarske i Društvu vojvođanskih mađarskih ekonomista, kao i prijavljenima. „Da bismo napredovali u našoj domovini kao pojedinci i kao zajednica, neophodno je da zauzmemo barem ono mesto u društvu koje po svom udelu zaslužujemo. Naravno, trudimo se da zauzmemo više prostora od ovoga. Međutim, za ovo su potrebni ljudi. Svoje interese možemo ostvariti ako opravdamo svoje interese kao deo sistema”, objasnio je Ištvan Pastor.

U nastavku je predsednik SVM-a govorio o tome zašto nije osnovan mađarski univerzitet u Vojvodini. Treba znati da zajednica godišnje ima oko 1.350 učenika prvog razreda širom Vojvodine, istakao je on.

– Borimo se da svih 1.350 đaka može da se upiše u školu ili odeljenje na mađarskom nastavnom jeziku. Istovremeno, nije moguće izgraditi univerzitetski sistem na 1.350 đaka prvaka, jer se u najboljem slučaju polovina njih odluči za akademske studije. Možemo da napravimo univerzitetske fakultete ili izmeštene studijske oblike za 675 ljudi, ali ne i mađarski univerzitetski sistem. Dakle, treba podsticati ljude da uče kod kuće, i našu domovinu učiniti privlačnom, da se oni koji su studirali u inostranstvu vrate i svoje znanje iskoriste kod kuće. Važno je govoriti i o perspektivi koja je ispred onih, koji su uspešno aplicirali na stipendiju, zahvaljujući Fondaciji „Prosperitati”, pokrenuli smo razvojni ciklus privrede vredan 516 miliona evra u poslednjih sedam i po godina. U ojačanoj preduzetničkoj sferi potrebno je vaše znanje, kao i u javnom životu. Ova stipendija je namenjena ne samo da obezbedi vaše lično blagostanje, već i da ojača zajednicu, rekao je Ištvan Pastor.

Među uvaženim gostima manifestacije su pozdravili dr Tibor Kajzingera, prvog konzula Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Elviru Kovač, potpredsednicu narodne skupštine Srbije, Arpada Fremonda, predsednika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Balinta Juhasa, upravitelja Fondacije „Prosperitati” i člana predsedništva DVME, kao i Balaža Vonaka, vodećeg eksperta obrazovanja i istraživanja u NBM-u, vanrednog profesora Univerziteta „Nojman Janoš”, koji je na događaju održao predavanje pod naslovom „Šta uzrokuje i koliko dugo će biti inflacije u svetu?”.

Nyitókép: Zoltan Dubeci i Timea Ralbovski Đetvai (u sredini) pri predaji stipendija (Foto: Edvard Molnar)