2024. május 17., péntek

Poverenje izgrađeno u toku jedne decenije

Osnovan je strateški savet za saradnju Mađarske i Srbije – Međudržavne sporazume su potpisali zvaničnici vlada dveju država

– Napravili smo istorijski iskorak, čak i na polju izgradnje najboljih odnosa, prešli smo jednu značajnu granicu, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare održanoj posle konstitutivnog sastanka strateškog saveta za saradnju Mađarske i Srbije na Paliću. Pre toga, na imanju Vinarije „Zvonko Bogdan” sastali su se najviši politički funkcioneri dve zemlje. Predsednik Srbije je istakao da trgovinska razmena između dve zemlje sada dostiže 3,65 milijardi evra godišnje, što je pet puta više od vrednosti od pre deset godina. Mađarska je peta po važnosti spoljnotrgovinski partner Srbije. Šef države je istakao da je Mađarska država članica NATO, Srbija nije, uprkos tome, od sada će odnos dve zemlje karakterisati i bliski odbrambeni odnosi zahvaljujući relevantnom sporazumu. Mađarska nastavlja da pomaže Srbiji u skladištenju prirodnog gasa, zahvaljujući tome Srbija ove zime neće imati problema sa snabdevanjem gasom, u domaćim i mađarskim skladištima u rezervi je 560 miliona kubnih metara gasa. Neće nedostajati ni nafte, preneo je on. Šef države je dodao da je razgovarano i o izvozu srpskog mesa i maline, ali i o kulturnoj saradnji i proširenju graničnih prelaza, srpska delegacija je prihvatila plan Mađarske da se napravi jedan od najvećih evropskih graničnih prelaza na Horgošu, a na Kelebiji bi se otvorio novi prelaz za teretni saobraćaj. Na kraju, Vučić je naglasio: između dve zemlje je izgrađeno ogromno poverenje, obe znaju da neće ostati same u teškim vremenima.

ZADRŽAVANJE ZAPADNOG BALKANA U FOKUSU

Zajedno plačemo i zajedno se smejemo sa prijateljima, rekla je u svojoj izjavi predsednica Mađarske Katalin Novak.

– Imamo razloga da budemo veseli zahvaljujući odličnim odnosima, ali nedavne tragedije u Srbiji i aktuelna situacija nastala usled poplava izazvale su i duboko saosećanje u mađarskom narodu, a ne samo saosećanje, jer je Mađarska ponudila i svoju pomoć za rešavanje situacije izazvane poplavama. Dve zemlje se u izgradnji svojih odnosa ne oslanjaju na taktiku, već deluju planski, razmišljajući strateški, tako da bi odlični odnosi mogli ostati neupitni za potomstvo, ocenila je ona.

Ona je pozvala i na ubrzanje procesa pristupanja Srbije EU, kako je rekla, Beograd je odavno dokazao da odgovarajuće napreduje na putu reformi. Ona je izrazila zabrinutost zbog dešavanja na Kosovu i objasnila da je mirno rešenje primarni interes i obzir i za Mađarsku i za Srbiju. Po njenom mišljenju, rat u Ukrajini ne bi trebalo da odvlači pažnju sa Zapadnog Balkana, njegova stabilnost i integracija su važni kao i ranije, uprkos činjenici da sada svi traže mogućnosti za prekid oružanih sukoba u Ukrajini.

Katalin Novak je navela i demografske probleme, i državni vrh Srbije će razmotriti mađarska iskustva i mere, navela je ona.

DEVET GODINA PREDANOG RADA

I predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić nazvala je formiranje strateškog saveta istorijskim trenutkom. Ona je istakla da je ovo prvo takvo radno telo koje je Srbija osnovala sa jednom drugom državom. Kako je rekla, prva zajednička sednica vlada održana je 1. jula 2014. godine, pa je današnje prijateljstvo i poverenje rezultat devetogodišnjeg predanog rada. U situaciji sa poplavama, Mađarska se prva javila da pruži pomoć Srbiji, dodala je Brnabić, što naša zemlja veoma ceni, a to je i važan pokazatelj na koga možemo da računamo u nevolji, navela je premijerka.

DOBAR SAVET IZ BUDIMPEŠTE

Mađarski premijer Viktor Orban istakao je da su ljubav prema slobodi, želja za suverenitetom i nezavisnošću zajednički u DNK oba naroda. On je rekao da se sa šefom srpske države sastaje 32. put, što je znak da se prijateljstvo i savezništvo mogu ostvariti samo po cenu tvrdokornog rada u politici. Srbija se smatra ključnom zemljom na Balkanu, a Mađarska je kapija srednje Evrope, savez ova dva naroda oslobađa neverovatnu energiju, objasnio je on.

Osvrćući se na jedno osetljivo pitanje, Orban je zatražio od šefa države Srbije da oslobodi uhapšene policajce kosovske Albance. On je istakao da Mađarska pomno prati dešavanja na Kosovu, da je zabrinuta za stav međunarodne zajednice, da razume i oseća atrocitete koji se čine nad srpskom zajednicom. On je objasnio da je pogrešno što se izbori sa izlaznošću manjim od četiri odsto priznaju kao legitimni, ali zna i da na mnogim mestima žele da optuže Srbiju za nešto, pa bi bilo najbolje da Beograd pusti albanske službenike uhapšene u blizini administrativne granice.

Odgovarajući na sugestiju, Vučić je naveo da će razmotriti mađarski savet, a na pitanje novinara rekao je da neće ići na dijalog u Brisel dok Priština ne oslobodi sve uhapšene Srbe, i dok se specijalna policija ne povuče sa severa. Tema budućeg dijaloga moglo bi da bude pre svega uspostavljanje zajednice srpskih opština, dodao je on.

INFRASTRUKTURA, EU, KONGO

Zvaničnici mađarske i srpske vlade na sastanku u Paliću su potpisali zajedničku deklaraciju o formiranju pomenutog strateškog saveta, međudržavni sporazum o kontroli pograničnog saobraćaja, kao i o zajedničkom upravljanju po pitanjima azilanata i migranata, memorandum o razumevanju o uspostavljanju naftovoda između Mađarske i Srbije, ugovor o razmeni i zaštiti tajnih podataka, o godišnjem planu stručne podrške Mađarske pristupanju EU, o razvoju saradnje u oblasti odbrane, o saradnji ministarstava poljoprivrede, o razvoju putne infrastrukture, o elektronskoj razmena podataka uprava carina, o osnivanju preduzeća za trgovinu DOO SERBHUNGAS kft., kao i o spajanju ambasade u Kinšasi u Demokratskoj Republici Kongo. Sastancima i ceremoniji potpisivanja pomenutih međudržavnih sporazuma prisustvovali su i ministri Petar Sijarto, Ištvan Nađ, Janoš Lazar, Mihalj Varga, Judit Varga sa mađarske strane, Ivica Dačić, Dubravka Đedović, Miloš Vučević, Goran Vesić i Jelena Tanasković sa srpske strane.

Nyitókép: (Foto: Andraš Otoš)