2024. május 20., hétfő
LOKALNI IZBORI 2024

Spasitelj majki

Na Velikoj terasi na Paliću prikazan je film „Semelvajs” Lajoša Koltaija

U organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara i „Putujećeg bioskopa” („Vándormozi”), na Paliću je u sredu uveče pred prepunom salom prikazan film „Semelvajs”, reditelja Lajoša Koltaija.

Pre projekcije filma, Gabor Agardi, zamenik direktora Panon RTV-a, razgovarao je sa Tamašem Kovačem, glumcem rođenim u Subotici, jednim od glavnih protagonista ovog filma. Potom je okupljene pozdravio dr Balint Pastor, predsednik SVM-a i nosilac izborne liste ove stranke u Subotici, kao i Janoš Nagel, kandidat SVM-a za odbornika Subotice, a zatim je reditelj u kratkoj video poruci govorio o ovom umetničkom ostvarenju i pozdravio Vojvođane.

Dr Balint Pastor je rekao da smatra važnim da se u Mađarskoj ponovo snimaju filmovi koji predstavljaju naše istorijske velikane i ističu najvažnije elemente naših istorijskih epoha.

– Da se Ignac Semelvajs rodio i živeo nešto kasnije, danas bismo sigurno govorili o njemu kao o nobelovcu. Važno je da njegovu priču upoznaju i vojvođanski Mađari. Posebno je zadovoljstvo i čast što film ima jednog mađarskog glumca poreklom iz Vojvodine u liku Tamaša Kovača, a srećni smo i što nas je počastio i došao na ovu svečanu premijeru – naglasio je dr Balint Pastor, dodavši da će u narednim nedeljama filmovi „Semelvajs” („Semmelweis”) i „Sad ili nikad! ” („Most vagy soha!”) biti prikazani na više mesta.

Predsednik stranke je istakao da će u narednim nedeljama govoriti o tome šta su uradili za Vojvođane u protekle 4 godine.

– Verujem da će građani prepoznati istrajnost, postojanost i marljivost u našem radu, o čemu govori i ovaj film. SVM štiti vojvođanske mađarske interese, vojvođanske Mađare, kao što je Ignac Semelvajs štitio mađarske majke, zaključio je dr Balint Pastor.

Ovom događaju su pored ostalih prisustvovali i Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Balint Juhas, predsednik pokrajinske skupštine, Andor Deli, poslanik FIDESA u Evropskom parlamentu, kao i kandidati SVM-a za odbornike lokalnih samouprava.

 

Nyitókép: Pre projekcije filma, Gabor Agardi, zamenik direktora Panon RTV-a, razgovarao je sa Tamašem Kovačem, glumcem rođenim u Subotici (Fotografija Edvard Molnar)