2024. április 27., szombat

Podrška za održavanje kulture

Objavljeni su konkursi pokrajinskog sekretarijata za kulturu za koje se može prijaviti do 19. februara

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i verske zajednice objavio je konkurse za ovu godinu. Od deset konkursa, sedam je na koje mogu da se prijave i nacionalne manjine i nacionalne zajednice. O detaljima ovih konkursa pitali smo Zoltana Kudlika, pomoćnika pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i verske zajednice.

 – Među ovim konkursima istakao bih konkurs za biblioteke, za koji smo ove godine izdvojili pet miliona dinara. Mogu se prijaviti sve samostalne gradske ili opštinske biblioteke koje se nalaze u Vojvodini. Institucije mogu koristiti ovaj iznos za kupovinu novih knjiga svake godine. Ove godine podržavamo multimedijalne radove sa 29 miliona dinara, a naš budžet za konkurse za muzička i pozorišna dela iznosi po 39 miliona dinara, rekao je pomoćnik sekretara, koji je istakao da projekti značajni sa stanovišta kulture i umetnosti nacionalnih manjina svake godine imaju podršku:

– Ove godine smo za ovaj konkurs izdvojili 20 miliona dinara, od čega je 16,1 milion dinara namenjeno za podršku kulturnim projektima. Tu mislim, na primer, na književne manifestacije, amatersku glumu i naravno muzičko-scensko stvaralaštvo, koncerte, festivale, očuvanje tradicije i realizaciju drugih kulturnih projekata. U okviru ovog konkursa podržavamo objavljivanje književnih radova u iznosu od 3,9 miliona dinara. Za projekte podrške i očuvanja kulturnog nasleđa raspisan je poseban konkurs, za koji je ove godine na raspolaganju 49 miliona dinara. Podršku za to mogu dobiti institucije kulture. Ovde se možete prijaviti za podršku digitalizaciji ili za različite aktivnosti i radove namenjene zaštiti kulturnog nasleđa. Pored ovih, izdvojio bih i konkurs za istorijske crkve i verske zajednice, čiji je budžet 29 miliona dinara.

Od te sume, na primer, za Rimokatoličku crkvu je opredeljeno 8,4 miliona dinara, za Subotičku biskupiju 4,2 miliona dinara, a za Zrenjaninsku biskupiju  2,3 miliona dinara, što se može potrošiti na razne radove i popravke, saznajemo od Zoltana Kudlika. Prema njegovom mišljenju, konkursi koji podržavaju i manjine su velika pomoć širom Vojvodine.

– To je velika pomoć ne samo za mađarsku zajednicu, već i za druge manjine, jer onda mogu dobiti podršku za realizaciju svojih tradicionalnih i raznih kulturnih manifestacija. Kroz ove konkurse, koji imaju za cilj očuvanje kulturnog nasleđa, u mnogim slučajevima možemo čak podržati i projekte koji imaju za cilj očuvanje crkvenih objekata, ili, na primer, arheološka istraživanja, kao i istraživanja pojedinih ustanova kulture u cilju zaštite nasleđa, dodao je on.

Rok za prijavu je 19. februar. Zainteresovani mogu pronaći detaljne informacije na linku www.kultura.vojvodina.gov.rs. Zahvaljujući pokrajinskom prisustvu Saveza vojvođanskih Mađara, konkursi za manjine su dostupne i mogu se popuniti i na jezicima manjina.

Nyitókép: Zoltan Kudlik (foto: Čila David)