2024. április 17., szerda
IZBORI 2023

Na profesionalan i dostojan način

Tokom predizborne turneje Saveza vojvođanskih Mađara, u utorak su u Ludašu obišli nedavno realizovane investicije.

Ludaš ima bogatu istorijsku prošlost, pa zaslužuje i posebnu pažnju sa stanovišta arheologije. Očuvanje ovoga predstavlja veliki izazov za one koji žele da realizuju infrastrukturna ulaganja u ovom naselju. Javno komunalno preduzeće „Suboticagas” je ove godine proširio svoju mrežu gasovoda i na Ludaš, čime je gas iz gasovoda postao dostupan za više od 400 domaćinstava. Tokom polaganja gasovodne mreže otkriveni su i arheološki nalazi, između ostalog iz perioda pre naše ere, kao i iz IV veka nove ere.

Timea Horvat, direktorica „Suboticagasa”, rekla je da stanovnici Ludaša od januara mogu da podnesu zahtev za priključenje na gasovodnu mrežu.

– Završeni su radovi na proširenju gasovodne mreže u Ludašu. Položili smo 14 kilometara gasovoda, zahvaljujući kojima 415 domaćinstava može da se priključi na gasnu mrežu. Pozivamo i preduzeća koje se bave industrijskim aktivnostima da se takođe pridruže mreži. Škole priključujemo besplatno na mrežu. Ova investicija je koštala 25 miliona dinara. Ukoliko vremenski uslovi budu pogodni, u aprilu ćemo uraditi priključivanja, čiju cenu građani mogu da plaćaju na rate, rekla je Timea Horvat. Ona je dodala, da će sledeće godine mreža gasovoda biti proširena na više gradskih četvrti Subotice, kao što su mesne zajednice „Zorka” i „Makova sedmica”.

Prilikom proširenja gasovodne mreže bilo je neophodno ispuniti i uslove koje je dao Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture. Istovremeno sa radovima, ova ustanova je vršila manja iskopavanja. O rezultatima ovoga izvestio je Balaž Sič, direktor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je rekao, da je Ludaš područje od izuzetnog arheološkog značaja, koji je već bio naseljen u kameno doba, ali da još nisu vršena sistematska iskopavanja većih razmera u ovom naselju i njegovoj okolini.

Enterijer kuće Kostolanjija su nedavno renovirali, i funkcioniše kao sedište nekoliko lokalnih nevladinih organizacija i kao društveni prostor.

Na manifestaciji, koja je održana tamo, Balint Juhas, nosilac pokrajinske izborne liste SVM-a, održao je govor.

– U vezi sa Ludašom može se sa punim pravom postaviti pitanje ko, ako ne SVM?! S jedne strane, u pogledu razvoja infrastrukture prigradskih naselja, a sa druge strane, u smislu očuvanja našeg istorijskog nasleđa i tradicije, SVM je taj koji radi za Ludaš i mađarsku zajednicu. Da nije SVM-a, ko bi inicirao postavljanje gasovoda do Ludaša? Ko bi u ovo uložio 25 miliona dinara, ako ne mi? Sve ovo je sada realnost, a obratili smo pažnju i na to, da arheološki radovi na lokalitetima otkrivenim tokom radova budu obavljeni na jedan odgovarajući, profesionalan način, na način dostojan sećanja ljudi koji ovde žive. Kuća Kostolanjija nam je takođe važna, pa smo uspeli da obezbedimo sredstva od lokalne samouprave za delimično renoviranje ove kuće brata Dežea Kostolanjija, koja danas funkcioniše kao društveni prostor. Sa renoviranjem bismo nastavili, jer postoji velika potreba da se popravi eksterijer, kao i da se zameni stolarija ove kuće, rekao je Balint Juhas.

Nyitókép: (Foto: Edvard Molnar)