2024. május 9., csütörtök
IZBORI 2023

Svaka pojedinačna investicija je važna

Elvira Kovač, potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara, Andor Deli, poslanik u Evropskom parlamentu, Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, kao i više funkcionera SVM i nacionalnog saveta obišli su u nedelju srednjebanatska naselja u rasejanju.

Sedište Kulturno-umetničkog društva „Egység” u Kikindi je poslednjih godina prošlo kroz brojne renovacije, koje je uglavnom podržala Fondacija „Betlen Gabor”, uz saradnju sa nacionalnim savetom. Ramona Tot, predsednica udruženja, rekla je da je najvažniji deo renoviranja zamena krovne konstrukcije dela zgrade okrenutog ka ulici, jer je prokišnjavala tokom obilnijih padavina.

– Zgrada je dobila novu fasadu i eksterijer, okrečili smo je, a zbog zamene stolarije renovirali smo i klupsku prostoriju, kao i predsoblje. Zamenili smo i našu ulaznu kapiju, a trenutno preuređujemo foaje pozorišta, za šta smo uspešno konkurisali takođe kod Fondacije „Betlen Gabor”, istakla je Ramona Tot.

Osnovna škola „Feješ Klara” je najstarija obrazovna ustanova u Kikindi. Ova ustanova je značajna za Mađare koji žive u gradu, jer je jedino mesto gde se odvija obrazovanje na mađarskom jeziku. Prema rečima rukovodioca ove ustanove, Hermine Čemere, školsku godinu su počeli sa 210 učenika, i to sa 47 mađarskih i 163 srpska učenika. Oko zgrade se i trenutno odvijaju značajna renoviranja.

– Zahvaljujući nacionalnom savetu i zalaganju Ištvana Pastora, odobreno je 4 miliona dinara za izradu planske dokumentacije za kompletnu renovaciju naše ustanove. Sa ovim je naša ustanova uspešno konkurisala na jednom od prolećnih konkursa pokrajinske vlade, pa smo dobili bespovratna sredstva u iznosu od 150 miliona dinara za renovaciju krova zgrade škole, zamenu stolarije i sanaciju fasade. Kasnije je pokrajinska vlada ovaj iznos povećala na 400 miliona dinara, sa odlaganjem faza, izvestila je Hermina Čemore.

Elvira Kovač je ocenila ono što je videla.

– Izuzetno je važno da se Kulturno-umetničko društvo „Egység” u proteklom periodu usudilo da sanja. Radovi na renoviranju se izvode zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz Mađarske, zbog čega je važno da i u narednom periodu ojačamo naše odnose i savez SVM-a i Fidesa. Završetak radova je izuzetno važan, jer će sledeće godine ovo udruženje biti domaćin Smotre amaterskih glumaca vojvođanskih Mađara.

U Tordi su obišli zgradu Osnovne škole „Adi Endre”, stari dom omladine, kao i dom kulture. Janoš Dobai, predsednik saveta mesne zajednice Torde, govorio je o radovima koji su u toku, renovirani su toaleti u osnovnoj školi uz podršku pokrajinske vlade, renovirana je krovna konstrukcija u starom omladinskom domu, sada je na redu plafon, a grade se i mokri čvorovi. Želeli bi da nastave sa zamenom stolarije u domu kulture, za šta su dobili podršku od Fondacije „Betlen Gabor”.

Arpad Fremond je takođe ocenio ono što je video.

– Sva ulaganja u rasejanju i većinskim zajednicama su značajna, posebno kada su u pitanju obrazovne ustanove. Na osnovu izveštaja rukovodilaca institucija, podrška nacionalnog saveta je, između ostalog, veoma značajna i u slučaju otvaranja odeljenja sa malim brojem učenika. Da bismo sačuvali ono što smo izgradili proteklih godina, veoma je važno da 17. decembra rezultati izbora budu takvi da naši ljudi ostanu u ministarstvu obrazovanja, a i da sačuvamo sekretarijat na pokrajinskom nivou, jer iz iskustva znamo, da slučajeve možemo da rešavamo sarađujući na nivoima pokrajine i republike, naglasio je Arpad Fremond.

Predizborna kampanja je nastavljena u Novom Itabeju, a zatim u Ruskom selu.

Nyitókép: (Foto: Andraš Otoš)