2024. május 21., kedd
IZBORI 2023

Prednost je biti vojvođanski Mađar

Najvažnija garancija uvaženosti je snažno zastupanje interesa

Juče su naše sedište u Novom Sadu posetili Gergelj Guljaš, ministar kabineta premijera Mađarske, dr Mikloš Panji, zamenik ministra, Jožef Mađar, ambasador Mađarske u Beogradu, Ester Čalokezi, generalni konzul Mađarske u Subotici, dr Balint Pastor, v.d. predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, Balint Juhas, predsednik izvršnog odbora SVM-a, nosilac pokrajinske liste stranke, Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a i Arpad Fremond, predsednik nacionalnog saveta. Edvina Erdedi, direktorica „D.o.o Magyar Szo Lapkiado Kft.”-a je informisala goste o nedavno završenim investicijama, kao i o renoviranju koje je u toku.

Gergelj Guljaš je nakon prezentacije, koja je bila zatvorena za javnost, na mini-tribini rekao:

– Činjenica da možemo da budemo ovde dokazuje da je vojvođansko novinarstvo zaista u dobroj poziciji i u dobrom stanju. Da bi jedna mađarska zajednica bila jaka, imala zajedničke ciljeve i zajedničke teme, tome u velikoj meri mogu doprineti mediji na mađarskom jeziku na područjima odvojenih delova nacije. Mađari na jugu su dobro organizovani. SVM je možda organizacija koja je najboljem stanju među prekograničnim organizacijama Mađara, čemu je u velikoj meri zaslužan lični učinak Ištvana Pastora, istakao je Gergelj Guljaš, koji smatra da su zato važni predstojeći izbori.

On je naveo da je važno ko je na čelu vlade u Mađarskoj, kao i ko vodi Srbiju, ali je najvažnija garancija uvaženosti Mađara snažno zastupanje mađarskih interesa na svim nivoima.

– Ako postoji snažno zastupanje mađarskih interesa, onda SVM može da odigra onu ulogu koju je odlično ispunjavao u proteklim godinama, kada je formirao most između mađarskog i srpskog državnog vrha. Zahvaljujući tome, posle istorijski izuzetno teške prošlosti, pune suprotstavljenosti i tragičnih događaja, odnosi dva naroda i njihovih lidera su se poboljšali i postali su prijateljski. Danas dve zemlje mogu jedna drugoj da budu saveznici upravo zbog toga što postoji jedna ovako dobro organizovana mađarska zajednica koja živi ovde u Srbiji, i koja najvažnijim ciljem svoje angažovanosti smatra da kroz dobrosusedske odnose između dve zemlje unapredi prava Mađara koji žive ovde. Svi treba da imaju u vidu da će dobrosusedskim odnosima dve zemlje pomoći time, što će 17. decembra glasati za SVM, zaključio je Gergelj Guljaš.

Dr Balint Pastor je istakao da jedan veliki i jak tim nastavlja nasleđe njegovog oca.

– Imamo iskustvo i znanje koje nam omogućava da delujemo kao tim i da nastavimo uspešno da vodimo ovu stranku i ovu zajednicu. Već više od 100 godina, osnovni zadatak manjinske politike je da zaštiti ono što je postignuto. Ako smo u skupštinama, vladama, onda možemo ispraviti predlog zakona koji sadrži neku odredbu koja bi značila korak unazad. Ako bismo jednom ispali iz ovih procesa, i ne bi nas bilo kod tog izvesnog stola, onda bismo izgubili ovu mogućnost. A jednom kada se nešto izgubi, to se desi potezom pera, ali povratiti to izgubljeno je jedan ozbiljan, težak, promenljiv posao, koji može trajati godinama, pa čak i decenijama, objasnio je Balint Pastor.

Elvira Kovač je rekla da pri donošenju ili izmenama bilo kog zakona, vode računa da on bude u skladu sa zakonom o nacionalnim savetima, kao i zakonom o nadležnostima Vojvodine, i da ne budu narušena naša stečena prava.

– Prednost je biti vojvođanski Mađar. Zahvaljujući republičkim, pokrajinskim i lokalnim resursima, kao i nacionalnom savetu i ogromnoj podršci iz matice, možemo da podržimo izuzetno važne stvari. Naš primarni cilj je da naša deca ostanu u svojoj domovini, rekla je Elvira Kovač.

Nyitókép: (Foto: Andraš Otoš)