2024. február 28., szerda
IZBORI 2023

O mogućnostima saradnje

O mogućnostima proširenja saradnje preduzetnika iz Mađarske i Vojvodine razgovaralo se u ponedeljak na konferenciji Nacionalne asocijacije preduzetnika Mađarske („VOSZ”) u Senti.

Domaćini skupa bili su Balint Juhas, upravitelj Fondacije „Prosperitati”, nosilac pokrajinske izborne liste SVM-a i Rudolf Cegledi, gradonačelnik opštine Senta. Konferenciji su prisustvovali Danijel Đivanović, državni sekretar ministarstva javnih investicija, Emeše Lalić Urban, državna sekretarka za razvoj infrastrukture, Jožef Kerekeš, državni sekretar ministarstva finansija, Hajnalka Buranj i Sebastian Stantić, kandidati SVM-a za pokrajinske i republičke poslanike.

– Verujemo da, ako uspemo da izgradimo dobar vojvođanski mostobran, mogu da se stvore uspešni poslovni poduhvati u Vojvodini i Srbiji, koji mogu da osvoje ne samo Zapadni Balkan i region bivše Jugoslavije, već i tržišta Evropske unije i drugih zemalja, istakao je Balint Juhas.

On je dodao da SVM radi na olakšavanju ovih procesa na opštinskom, pokrajinskom i republičkom nivou. On je napomenuo da su i njihova iskustva u ovoj oblasti dobra vezano za rad čelnika lokalnih samouprava, a kao primer naveo je kompaniju iz Mađarske „Tisa Automotive”. On je istakao da je privlačenje ove kompanije ovde pre 10 godina, kao i iskustva iz programa razvoja zajednica, ne samo ojačalo lokalne preduzetnike i preduzeća, već je otvorilo put i izgradilo poverenje prema preduzećima iz Mađarske, koja se pojavljuju u sve većem broju, kao i sve više njih ovde u Vojvodini.

– Želeli bismo da budemo partneri u ovome, jer je ovo prilika i značajna pomoć za opstanak u zemlji, istakao je upravitelj Fondacije „Prosperitati”.

Čaba Comba, kopredsedavajući „VOSZ”-a, predsednik za županiju Sabolč-Satmar-Bereg Nacionalnog foruma saveza mađarskih preduzetnika Karpatskog basena, rekao je da je njihova delegacija u Sentu došla u ime Nacionalnog foruma saveza mađarskih preduzetnika Karpatskog basena.

– Misija foruma je da okupi mađarska udruženja preduzetnika i preduzetnike koji posluju u Karpatskom basenu, izjavio je on i dodao da je njihov cilj da uspostave što više funkcionalnih poslovnih veza uživo, pre svega između mađarskih preduzetnika.

– Došli smo u Sentu da iniciramo udruživanje u regiji Potisja, a radimo na uspostavljanju saradnje između preduzetnika koji žive u naseljima u blizini Tise i preduzetnika iz Mađarske, pre svega iz županija Čongrad, Čanad i Bač-Kiškun, naglasio je on.

Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta, istakao je potrebu za ovakvim skupovima, na kojima i Senta može da predstavi svoju ponudu potencijalnim investitorima, a i oni mogu da se upoznaju sa mogućnostima koje nudi opština. Rudolf Cegledi je takođe izrazio nadu da će ove konferencije u Senti pratiti novi susreti slične ovima, odnosno i konkretni koraci i potpisivanje ugovora.

Nyitókép: (Foto: Arpad Gergelj)