2024. május 18., szombat
IZBORI 2023

Proslavili su dan opštine u Malom Iđošu

Tri naselja su pre 64 godine odlučila da osnuju samostalnu opštinu

U petak, povodom 64. godišnjice svoga postojanja skupština opštine Mali Iđoš je održala svečanu sednicu. Pozdravni govor održali su Marko Lazić, predsednik opštine Mali Iđoš i Balint Juhas, predsednik skupštine opštine. Nastupili su članovi mesnih kulturnih društava, a prikazan je i kratak film o postignutim rezultatima.

– Tri naselja su se pre 64 godine spojila u jednu zajedničku opštinu. Spaja nas poštovanje jedni prema drugima i želja za mirnim zajedničkim životom. Da nije tako, investicije, od igrališta do brze pruge, od izgradnje doma i trga Malog Iđoša, do renoviranja škola, podršci našim civilnim organizacijama, sportskim i kulturnih društvima ne bi bile realizovane srazmerno našoj snazi. Za njih su potrebni veoma dobri partneri, iz matice, iz pokrajinske i republičke politike, iz okolnih opština, rekao je Balint Juhas medijima, a potom i rekao, da je opština Mali Iđoša mala, ali da imaju mnogo planova. Oni će nastaviti rad na tome da ova opština postane bolje mesto.

Najveća realizovana investicija u naselju je izgradnja prečistača otpadnih voda i magistralnog cevovoda kanalizacione mreže, rekao je Marko Lazić.

– U Feketiću je već počela izgradnja sekundarne kanalizacione mreže na dužini od skoro 26 kilometara. Sledeće godine počeće izgradnja sekundarne kanalizacione mreže na dužini od oko 64 kilometara u Sikiću i Malom Iđošu. Ovo će biti istorijski trenutak za opštinu Mali Iđoš. Na proleće će se nastaviti uređenje trga u Feketiću, asfaltiraćemo 4 neasfaltirane ulice u Malom Iđošu. Počećemo sa razvojem industrijskog parka, za šta je pokrajinska vlada odobrila 120 miliona dinara. Investitori su već najavili da će ovde graditi fabriku, što znači nova radna mesta za građane opštine, preneo je gradonačelnik.

Dan opštine je osvrt na prošlu godinu da se vidi šta je postignuto, rekao je Ištvan Šandor, zamenik gradonačelnika.

– Proteklih godina su se odvijale najveće investicije u opštini Mali Iđoš. Pored sopstvenih projekata opštine, postoje i oni koji imaju dodirnih tačaka sa Malim Iđošem. Takva je i brza pruga, koja je promenila svakodnevni život. Na teritoriji opštine se gradi vijadukt, a za ljude koji ovde žive je važan i nadvožnjak između Bačke Topole i Malog Iđoša. Uz saradnju mesne zajednice Malog Iđoša, države Mađarske i Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, u Malom Iđošu je izgrađen kulturni centar i novi glavni trg, rekao je zamenik gradonačelnika.

Nyitókép: (Foto: Janoš Lakatoš)