2024. május 18., szombat

Dodeljene su nagrade za umetnost

Žiri je Književnu nagradu „Hid” dodelio Ildiki Lovaš za roman Lepe Amalije („Szép Amáliák”) i Ferencu Mauriču za knjigu pesama pod naslovom Pesme lica („Arcversek”). Dobitnica nagrade „Forum” za likovnu umetnost je slikarka Laura Sagmajster Peić. Muzičar i profesor klavira Emeke Šoti Sobonja je dobitnica Nagrade vojvođanske mađarske umetnosti po odluci žirija.

Žiri Književne nagrade „Hid”– u sastavu Peter Antalović, Reka Jovanović Paćerek, Timea Lenert Moger (predsednica), Gabriela Lodi, Čaba Segi  – razmatrala je produkcije mađarskih izdavača knjiga u Vojvodini za 2022. godinu i odlučila je sa većinom glasova da se književna nagrada „Hid” za 2022. godinu dodeli Ildiki Lovaš za njen roman Lepe Amalije, u izdanju Izdavačkog zavoda „Forum”, i Ferencu Mauriču za njegovu knjigu pesama pod naslovom Pesme lica, takođe u izdanju „Foruma”.

Prema oceni žirija, Lepe Amalije Ildike Lovaš su sjajan roman u svakom smislu te reči, osim što su delo non-fiction publicistike, ovaj roman je i kulturna i zavičajna istorijska knjiga. Čitajući ga, osećamo se da smo u dimenziji veštog pripovedanja stvarnosti. Manjinske tragedije likova u romanu o slugama takođe govore o borbama nacionalnog bića dvadesetog veka. (Naizgled) neobrađene transgeneracijske traume pretvorene su u reči, izrečenost daje oprost, jer: „Napisane reči ne pišu priču, već oblikuju priču – ko bi pomislio da je distanca između ova dva ne samo oštra, već i neprohodna?” Dakle, pisac sa velikim slovom može stvoriti sadašnjost, ili ga barem oblikovati. Na taj način, Lepe Amalije su istraživačka knjiga koja ukazuje na stvarnost (naše) budućnosti.

Ildiko Lovaš

Ildiko Lovaš

Ferenc Maurič (Foto: David Čila)

Ferenc Maurič (Foto: David Čila)

Od 1960-ih, Ferenc Maurič je bila odlučujuća figura u mađarskom umetničkom životu u Vojvodini, autor brojnih tomova i albuma o vizuelnoj umetnosti i književnosti. Na osnovu procene žirija, knjiga Pesme lica, podeljena u četiri ciklusa, prikazuje amblematske elemente Mauričovog opusa kao susret crteža i pesama, sa pesmom koja je povezana sa svakim od njih. Slike i pesme rade zajedno i mogu se zajedno tumačiti. Dijalog između crteža i ogoljenog jezika, čistog teksta i forme podstiče čitaoca na dalje razmišljanje i otvara nove dijaloge i perspektive u tumačenju savremene vojvođanske mađarske književnosti.

Laura Sagmajster Peić (Foto: Edvard Molnar)

Laura Sagmajster Peić (Foto: Edvard Molnar)

Emeke Šoti Sobonja

Emeke Šoti Sobonja

Žiri Nagrade Forum za likovnu umetnost za 2023. godinu, koju čine Adrian Klajo, Adrien Ujhazi i Lajoš Vekonj, jednoglasno je dodelila Nagradu Forum za likovnu umetnost za 2022. godinu slikarki Lauri Sagmajster Peić za njen prošlogodišnji doprinos likovnoj umetnosti. Laura Sagmajster Peić izložila je tri samostalne izložbe u 2022. godini. Svoju izložbu „Citroideae” održala je u Kulturnoj zoni Novog Kneževca, izložila je pod naslovom „Personal” u umetničkoj galeriji „Legat Art” u Beogradu, a njena zajednička izložba sa Andrašom Šiflišom pod nazivom „Incognito” prikazana je u Savremenoj galeriji u Subotici. Radove Laure Sagmajster Peić definiše jedinstvena ekspresivna i eksperimentalna likovna narativa, koja zauzima posebno mesto u savremenoj likovnoj umetnosti na našim prostorima.

Žiri vojvođanske mađarske umetničke nagrade, u sastavu Iren Abraham (+), Aron Balaž i Noemi Gereg, dodeliće Nagradu vojvođanske mađarske umetnosti za 2022. godinu muzičaru i profesoru klavira Emeki Šoti Sobonji. Tokom četrdesetogodišnje nastavničke karijere, njeni učenici su se kući vraćali sa bezbroj nagrada sa prestižnih međunarodnih i domaćih takmičenja. Već dugi niz godina radi sa najmlađima naraštajima sa odličnim uspehom, ima đake čak i od 4 godine starosti. U ovoj delatnosti, koja se zasniva na igri, trenutno nema ničeg uporedivog u ovoj profesiji u regionu. Kao klavirski korepetitor, Emeke Šoti Sobonja je pravi partner i na pozorišnoj sceni, njeno sviranje klavira je prefinjeno i osetljivo. Njeno tumačenje teksta je uvek temeljno, nikad površno, stoji u obrazloženju.