2024. május 12., vasárnap

Ištvan Pastor ispraćen na večni počinak

Visoki državni zvaničnici Srbije i Mađarske oprostili su se i u oproštajnim govorima od predsednika SVM-a i pokrajinske skupštine

U prisustvu rodbine, prijatelja, partijskih kolega i poštovalaca, u subotu je na Bajskom groblju u Subotici položen na večni počinak Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i pokrajinske skupštine. Visoki državni zvaničnici iz Srbije, Mađarske i Republike Srpske, kao i političari i njegove partijske kolege, koji su ga ispratili na poslednji počinak, ponovo su odali počast Ištvanu Pastoru. Sahrani je prisustvovao ogroman broj ljudi, a red onih, koji su došli da izjave saučešće, je bilo gotovo nepregledno.

Između ostalih, Viktor Orban, premijer Mađarske, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije, Vladimir Orlić, predsednik narodne skupštine, Miloš Vučević, ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke, Tomislav Momirović, ministar trgovine, Igor Mirović, predsednik pokrajinske vlade, Laslo Kever, predsednik parlamenta Mađarske, Žolt Šemjen, potpredsednik vlade Mađarske, Levente Mađar, zamenik ministra spoljne privrede i spoljnih poslova Mađarske, Kelemen Hunor, predsednik Demokratskog saveza Mađara Rumunije, Andor Deli, poslanik u Evropskom parlamentu, Balaž Hidvegi, poslanik u Evropskom parlamentu, Gabor Kubatov, potpredsednik Fidesa–mađarske građanske alijanse, Judit Pirićine Sabo, načelnica odeljenja za južni region i dijasporu Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Mađarske, Ester Čalokezi, generalni konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, kao i republički, pokrajinski i lokalni funkcioneri SVM-a.

Ištvan Pastor, koji je od 2007. godine vodio Savez vojvođanskih Mađara kao njegov predsednik, preminuo je 30. oktobra u 68. godini nakon teške bolesti. Bio je predsednik sa najdužim stažom u istoriji pokrajinske skupštine, za predsednika je izabran 2012. godine, na toj funkciji je bio do smrti, a izabran je i po treći put na početku aktuelnog ciklusa vlade.

Opraštajući se od Ištvana Pastora, mons. Ferenc Fazekaš, biskup subotičke biskupije je rekao: „Živeti za druge je jedan zaista ispunjen život. Ištvan Pastor je uvek stavljao interese drugih ispred svojih”.

ZAJEDNICA JE IZGUBILA SVOJ POTPORNI STUB

„Kao stado koje je izgubilo pastira, stojimo sada ovde, pognute glave i teška srca, Srbi i Mađari, Mađari iz matice i i van matice. Zajedno se opraštamo od našeg prijatelja i saborca, koji je bio hrabar čovek, snažan vođa, ali pre svega odličan vojnik. Živeo je kao vojnik, borio se kao vojnik i otišao je kao vojnik”, naglasio je Viktor Orban u svom oproštajnom govoru. On je dodao da je Ištvan Pastor bio ratnik, koji ne samo da je znao kako treba živeti, već i kako umreti uzdignute glave. „Na kraju svog života, bez reči je podneo bol i tešku bolest, nikada nije opterećivao svoje kolege sopstvenom brigom, samo je radio svoj posao, sve do trenutka kada mu je nebeski poziv stigao i on otišao.

Viktor Orban: Ištvan Pastor je uspeo da vrati mađarsku nacionalnu politiku iz groba (Foto: Edvard Molnar)

Viktor Orban: Ištvan Pastor je uspeo da vrati mađarsku nacionalnu politiku iz groba (Foto: Edvard Molnar)

– Predsednik Vučić i ja stojimo ovde slomljeni, predstavljajući srpski i mađarski narod. Iznad kovčega jednog Mađara koji je ujedinio i pomirio naše narode. Ne možemo mu dovoljno zahvaliti za to. Osećamo težinu političkog nasleđa koje nam je ostavljeno. Svi znaju kolika je retkost na ovim prostorima da bivši neprijatelji postanu prijatelji. Ne tako davno bilo je nezamislivo da se naše zemlje u svemu oslanjaju jedna na drugu, dok bi danas bilo nezamislivo da ne delimo radost i tugu jedni sa drugima. Ištvan Pastor je bio prvi, koji se ne samo nadao da će pomirenje biti moguće, već je i radio na njemu, pokazujući put za dva naroda. Bio je ne samo veliki saborac, već i istinski prijatelj. Ištvan Pastor nije osećao odgovornost samo za svoj narod, vojvođanske Mađare, već i za ceo mađarski narod. Osećati odgovornost za ceo mađarski narod je misija, koju danas razumeju samo sinovi nekolicine naroda. Ovo je teško breme, ali ga morate nositi, jer je tako Bog namenio Mađarima. Ovo je posebno teško breme, ako ga neko nosi kao pripadnik jedne manjinske mađarske zajednice, podelio je sa ožalošćenima svoje misli Viktor Orban.

Viktor Orban je podsetio da je pre predsedavanja Ištvana Pastora – pa čak i na početku njegovih godina na toj funkciji – mađarska nacionalna politika bila u rasulu i na niskon nivou, zbog izdaje i sabotaže vlasti u Pešti, a oni su mu već oglasili i pogrebno zvono. – Ištvan je uspeo da ga vrati iz groba, naveo je Orban. Prema rečima Viktora Orbana, život i sudbina Ištvana Pastora su bili teški, i zahvalan mu je što je od njega naučio kako da se nosi sa problemima, a da ipak zadrži dobro raspoloženje.

— Bio je mudar čovek. Znao je da neko ko priča komplikovano nije pametan, već pametuje. Znao je da je mudrost u jednostavnosti, u tome, da je umeo da i najkomplikovaniju političku zagonetku učini razumljivim drugima. Sećam se da je 2010. godine na Paliću rekao sledeće: vojvođanski Mađari žele da budu ne samo deo mađarske nacije, već i snaga koja utiče na njenu sudbinu. Zajednica koja svojom snagom može doprineti usponu čitave nacije, čak i dve nacije. Tako je i bilo. Skidamo mu kapu na tome, što je kao najdugovečniji predsednik pokrajinske skupštine umeo da stvori razumevanje između Srba i Mađara. Nikada nije obećavao, ali je prihvatao odgovornost za ono što je preuzeo na sebe, i uvek se postojano držao svoje reči. U Beogradu su to znali, isto kao i u Budimpešti, ili i ovde u Subotici, rekao je Viktor Orban.

Mađarski premijer je svoj govor zaključio sledećim mislima: „Ako se otići mora, onda se otići mora. Mi još ostajemo, i tražimo odgovor šta će biti sada, pošto su najjaču potpornu gredu izvukli iz zgrade koju su sazidali Mađari i Srbi. Šta da radimo sada, kada je pao vojvođanski stub mađarske nacionalne politike?! Ne razumemo šta je Svevišnji hteo sa ovim. Trebaće nam mnogo vremena da se pomirimo sa činjenicom, da naš prijatelj više nije sa nama”.

BIO JE FOKUSIRAN NA DOBROBIT ZAJEDNICE

„Ištvan Pastor je istorijska ličnost, njegovo ime će se nalaziti i u srpskim i u mađarskim udžbenicima. Uspeo je da postigne više od bilo kog generala ili vojskovođe. Često smo potcenjivali ljude kao što je Ištvan Pastor”, istakao Aleksandar Vučić, pri obraćanju ožalošćenima. Predsednik Republike Srbije je u nastavku svog govora podsetio, da je upravo Ištvan Pastor spojio dve najveće stranke Srbije i Mađarske, kao i da je kontinuirano radio na pomirenju dva naroda, čuvajući interese oba naroda. Sve vreme je težio kompromisu, naglasio je.

Aleksandar Vučić: Bez Ištvana Pastora stabilnost, kao i prijateljstvo Srba i Mađara ne bi bilo zamislivo (Foto: Edvard Molnar)

Aleksandar Vučić: Bez Ištvana Pastora stabilnost, kao i prijateljstvo Srba i Mađara ne bi bilo zamislivo (Foto: Edvard Molnar)

– Postao je jedan od najvažnijih aktera na srpskoj političkoj sceni, stabilnost, kao i prijateljstvo Srba i Mađara bili su nezamislivi bez njega. Kad god smo razgovarali, pre ili posle izbora, uvek ste znali šta da očekujete. Za njega nije bilo važno koliko će fotelja ili mesta dobiti stranka, već da se u lokalnim samoupravama u kojima žive Mađari sprovede što više infrastrukturnih projekata. Interesovalo ga je otvaranje fabrika i novih radnih mesta, rekao je Aleksandar Vučić.

Predsednik je otkrio da je Ištvana Pastora poslednji put sreo pre 15 dana, kada ga je posetio u subotičkoj bolnici, još uvek je bio vedar i čio, razgovarali su o zajedničkim planovima i budućnosti. „Stiskao je pesnice, i tražio od mene da budem jak i ne da ne podležem ucenama, a oni će me podržati. Tada sam video jednog snažnog vođu. Snažnog vođu ne samo Mađara, već i Srbije. U liku Ištvana Pastora izgubili smo prijatelja, brata, političkog lidera i jednu divnu osobu. Verujem da niko neće uništiti ono što je on izgradio, i da će rezultati njegovog rada trajati generacijama”, naglasio je Aleksandar Vućić.

NJEGOVA DUHOVNA ZAOSTAVŠTINA ĆE ŽIVETI VEČNO

Politički lideri Mađara Karpatskog basena ugledali su se na njega kao na starijeg brata, znali su da na njega mogu da računaju u svakom trenutku, naglasio je Kelemen Hunor, dajući pohvalu pokojniku.

Hunor Kelemen: Politički lideri Mađara u Karpatskom basenu ugledali su se na Ištvana Pastora kao na starijeg brata (Foto: Edvard Molnar)

Hunor Kelemen: Politički lideri Mađara u Karpatskom basenu ugledali su se na Ištvana Pastora kao na starijeg brata (Foto: Edvard Molnar)

– Meni je Ištvan bio kao stariji brat. Kao u bajkama, jednom davno dečaci su krenuli na put, raštrkali se po svetu, po svetu našeg Karpatskog basena, na različitim geografskim lokacijama brinu se o poverenoj im zajednici, i služe je najbolje što umeju. U međuvremenu, obraćaju pažnju jedni na druge, obraćaju pažnju šta drugi radi, traže i daju savete. Kada se s vremena na vreme okupe, uvek se ima o čemu raspričati, i uvek se ispostavi da je vremena malo. Razgovaraju o zajedničkim stvarima, a onda ponovo kreću na put, svako na svoje mesto, jer svakog od njih čeka zadatak. Oni snose odgovornost, jer su oni predvodnici, a cilj im je svuda isti: da izgrade snažnu mađarsku zajednicu u svojoj domovini, naglasio je Kelemen Hunor.

Prema rečima predsednika „RMDS”-a, autoritet Ištvanu Pastoru dalo je to, da je uvek donosio odluke na osnovu pravičnosti i uvek se rukovodio interesima zajednice. Odanost mađarskom narodu bila mu je kompas, naglasio je, ističući: Autoritet Ištvana Pastora dat je činjenicom da je njegov rad za zajednicu davao rezultate. Pravednost, odanost mađarskom narodu i delotvoran rad za dobro zajednice, to su temelji neupitnog autoriteta i ljudske veličine Ištvana Pastora, rečeno je.

– Ištvan Pastor je znao ono što znaju samo istinski veliki državnici: vi ste odani svojoj naciji, služite svojoj zajednici kao vođa, ako obezbedite sigurnu budućnost svoje zajednice. Dobro obavljate posao koji vam je poveren, ako pri delima nikada se ne podajete trenutnom raspoloženju, već ste u stanju da gledate decenijama unapred i stabilno idete napred ka svom cilju. Tamo odakle ja dolazim, iz najistočnijeg regiona Karpatskog basena, gde se između planina često spušta gusta magla, postoji izreka, da smrt ne znači ništa osim da je voljena osoba ušla u maglu. Nije nestala, samo ga ne vidimo, može da izađe iz magle u svakom trenutku. Ištvan Pastor je ušao u gustu maglu, ali on je tu sa nama. Njegova duhovna zaostavština živi u nama i sa nama, rekao je Kelemen Hunor.

SMEO JE DA BUDE HRABAR

Ištvan Pastor je bio treći predsednik SVM-a, i najduže je vodio stranku, podsetio je ožalošćene Balint Juhas, predsednik Izvršnog odbora stranke.

Balint Juhas: Zaostavština Ištvana Pastora je ogromna, on se upisao u istoriju univerzalnog mađarstva i srpsko-mađarskog susedstva (Foto: Edvard Molnar)

Balint Juhas: Zaostavština Ištvana Pastora je ogromna, on se upisao u istoriju univerzalnog mađarstva i srpsko-mađarskog susedstva (Foto: Edvard Molnar)

– Ištvan Pastor je često govorio da ne može biti veće časti za jednog manjinskog mađarskog političara iz Vojvodine od toga da bude predsednik SVM-a. Ne samo da je to govorio, nego je to i mislio i osećao. Bio je ponosan na ovaj zadatak, kao i na svih 13.000 članova stranke. Znam, jer je to rekao mnogo puta. Služio je svojoj zajednici skromno, ne štedeći vreme, energiju, a ni sebe. Ne postoji zajednica koju nije posetio, i lično je poznavao ljude. Oni su ga dočekivali s ljubavlju, a on je rado išao. Ponekad se pojavio na osam događaja tokom jednog vikenda, po zasluzi je zaslužio poštovanje zajednice, saslušavši svakoga, pomažući svakome koliko je mogao. Nikada nije poznavao izgubljen slučaj, uvek je tražio rešenja. Poslednjih dana o njemu se pominju sledeći pridevi: mudar, snažan vođa, odmeren, pronicljiv, dobar strateg i hrabar. Ovo nije slučajno. Trebalo je mnogo hrabrosti da 2007. godine preuzme na sebe rukovođenje SVM-om, koji je tad bio na najnižoj tački. Predsednik nikada nije tražio lagodnost. Da je lako, onda bi to radio svaki ludak, rekao je nebrojeno puta. Upornim radom ujedinio je stranku i celokupnu zajednicu vojvođanskih Mađara. Dao je život za zajednicu, rekao je Balint Juhas.

U oproštajnom govoru, predsednik Izvršnog odbora SVM-a je podsetio, da je Ištvan Pastor prvi među liderima van granica matice shvatio, da se interesi zajednice služe tako, što se istovremeno formira jedinstveno zastupanje interesa, sarađuje i održava dobro odnose sa matičnom državom, kao i sa zemljom u kojoj zajednica živi. Hrabrost je bila potrebna ne samo za inicijativu pomirenja između naroda, već i za program ekonomskog razvoja, rekao je Balint Juhas. On je dodao, da Ištvan Pastor nije odustajao sve dok iz sna nije iskovao priliku, a iz prilike realnost, ponovo kao prvi u Karpatskom basenu, ciljano, ali ne i razmetljivo. „To nije bilo zapisano u scenariju našeg života, mi smo ga upisali, rekao je on. Vi ste to upisali, gospodine predsedniče.”, naglasio je Balint Juhas, ističući: Zaostavština Ištvana Pastora je ogromna, njegovo životno delo je za divljenje, upisao se u istoriju univerzalnog mađarstva i srpsko-mađarskog susedstva.

Nyitókép: (Foto: Edvard Molnar)