2024. május 21., kedd

Ponovo je postavljena spomen-ploča Ernea Lanjija

Stavljena je na fasadu Muzičke škole u Subotici

Spomen-ploča Ernea Lanjija postavljena je juče na fasadu 155 godina stare muzičke škole u Subotici. Ploča u znak sećanja na kompozitora, dirigenta i bivšeg direktora Muzičke škole u Subotici, koji je preminuo pre sto godina, prvi put je postavljena na zid ove ustanove 2007. godine, a ukrali su je kradljivci obojenih metala 2014. godine. Sada je zahvaljujući Fondaciji „Biro Karolj”, dr Balintu Pastoru, predsedniku gradske skupštine i Agoti Gubaš, članu Fondacije „Arač”, na glavnu fasadu ustanove vraćena spomen-ploča Ernea Lanjija.

Na otkrivanju ploče dr Balint Pastor je održao govor.
– Iako Erne Lanji nije rođen u Subotici, poslednjih 16 godina svoga života živeo je u našem gradu, i ostavio je trajni trag. Osnovao je Subotičku filharmoniju, bio je direktor muzičke škole, vođa zanatskog pevačkog društva, dirigent Katedrale „Svete Tereze”. Koliko je bio cenjen građanin našeg grada, najviše govori novinski članak lista „Pešti naplo”, koji je objavljen povodom njegove smrti pre 100 godina. Iz ovog članka saznajemo da ga je na poslednjem ispraćaju u Subotici tada ispratilo 20.000 ljudi. Vrlo malo ljudi može reći da su ga toliko poštovali tokom svog života. Ernea Lanji je, s druge strane, očigledno bila jedna takva ličnost Subotice, naglasio je predsednik gradske skupštine.

Dragana Nikolić, direktorka ustanove, rekla je da je muzička škola kroz svoju istoriju obogatila našu zajednicu mnogim vrsnim umetnicima, zahvaljujući kojima je škola postala jedna toliko značajna ustanova na koju smo i dan-danas svi ponosni.

Fejsbuk stranica dr Balinta Pastora

Fejsbuk stranica dr Balinta Pastora

Fejsbuk stranica dr Balinta Pastora

Fejsbuk stranica dr Balinta Pastora

Inače, Muzička škola u Subotici je jedina muzička škola u Srbiji u kojoj talentovani mladi ljudi, pored srpskog, mogu da uče i na mađarskom jeziku na srednjoškolskom nivou. Trenutno ima više od 750 učenika. Povodom 155 godina od njenog osnivanja i 100 godina od smrti Ernea Lanjija, nedavno je u subotičkoj Sinagogi priređen jedan kvalitetan koncert.

Na otkrivanju ploče, o životu Ernea Lanjija govorio je i penzionisani nastavnik muzike Tibor Pekar. On je rekao, da je život ovog kompozitora bio pun avantura, a njegov rad plodan. – Živeo je u nekoliko gradova u Mađarskoj, a njegov rad je svuda ostavio dubok utisak. Bio je pozorišni dirigent, vodio je crkveni hor, osnovao je muzičku školu i hor. Bio je iskusan kompozitor, i pre svega se njegova horska dela smatraju možda čak i dan-danas najvrednijim. Tokom svog svestranog rada, podigao je Muzičku školu u Subotici na jedan evropski rang. Takođe je bio reformator nastave. Obrazovao je ne samo učenike, već i zajednicu, naglasio je ovaj profesor muzike u penziji.

Na svečanom otkrivanju ploče, hor učenika muzičke škole pod dirigentskom palicom Kristine Čikoš, kao i Đerđ Nemet (klavir) i Viktor Molnar (violončelo), nastavnici ustanove, izveli su kompozicije Erno Lanjija.

Nakon otkrivanja ploče, vence na spomen-ploču su položili dr Balint Pastor, Agota Gubaš, Žofija Rigo Pal, potpredsednica nacionalnog saveta i Ričard Huđik, član Izvršnog odbora Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, kao i Tibor Pekar i Dragana Nikolić.

Nyitókép: Fejsbuk stranica dr Balinta Pastora