2024. május 21., kedd

Najstarija muzička škola u zemlji

Muzička škola u Subotici obeležila je 155 godina svoga postojanja jednim impresivnim koncertom

Sinagoga u Subotici bila je ispunjena melodijama komponovanim od strane Ernea Lanjija, Ferenca Gala, Franca Šuberta, Isidora Bajića i Johana Štrausa, kao i velikim brojem zainteresovane publike u sredu uveče, kada je Muzička škola u Subotici – najstarija muzička škola u zemlji – proslavila 155. godina svoga postojanja uz veliki koncert. Koncertom je obeležena i 100. godina od smrti Ernea Lanjija, bivšeg direktora ove obrazovne ustanove.

Na repertoaru koncerta, pod dirigentskom palicom Čabe Paška i Kristine Čikoš, hor i simfonijski orkestar srednje muzičke škole održali su jedan zaista kvalitetan i sjajan koncert koji će publika verovatno dugo pamtiti.

Na koncertu održanom u impresivnom prostoru publiku je prvo pozdravio Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice. On se u svom govoru zahvalio predstavnicima muzičke škole što su stalni članovi i organizatori gradskih kulturnih manifestacija, čestitao je i učenicima na odličnim rezultatima na domaćim i inostranim takmičenjima, ali i pohvalio nastavnike koji pripremaju učenike za razna takmičenja predano i neumorno.

– Muzička škola u Subotici je otvorila vrata tiho, bez ikakve pompe, 1868. godine. Razvijala se dugi niz godina, otvarali su se novi smerovi, a broj učenika se stalno povećavao. Danas ovde nastavu pohađa više od 750 učenika – uzrasta od 6 do 19 godina. Muzička škola u Subotici je jedina muzička škola u Srbiji u kojoj talentovani mladi ljudi mogu da uče i na srednjem nivou na mađarskom jeziku. Ovde deca mogu da biraju između više od 20 instrumenata na kojima će učiti. Nijedan kulturni događaj, školski dan, otvaranje izložbe ili festival ne mogu se zamisliti bez nastupa učenika ove ustanove. Muzička škola je i dalje jedna od najznačajnijih obrazovnih ustanova u gradu, prošle godine je više od 200 njenih učenika dobilo nagrade na raznim republičkim i regionalnim takmičenjima. Ulaganja u obrazovne ustanove su među prioritetima aktuelne gradske uprave, jer je obrazovanje jedan od stubova razvoja ovog grada i naše zemlje. U interesu svih nas je da Muzička škola u Subotici i dalje održi svoj renome, istakao je Stevan Bakić.

– Gde reči ćute, muzika govori umesto nas. Ne možemo da dotaknemo muziku, ali ona može da dotakne nas, kao nosilac tradicije i pravih vrednosti, istakla je Dragana Nikolić, direktorka Muzičke škole u Subotici, na početku svog pozdravnog govora. Kako je rekla, za zaposlene u ustanovi svaka školska godina znači svojevrsni jubilej, jer održavaju završne koncerte, obeležavaju jubileje poznatih umetnika i kompozitora i dobijaju nagrade.

Na priredbi su se oprostili od kolega koje odlaze u penziju, a nastavnicima koji su dobili priznanja u školskoj 2022/23. godini uručene su zahvalnice.

Događaju su svojim prisustvom, između ostalih, počastili bivši direktori Muzičke škole u Subotici Ištvan Balaž Piri i Edit Barlai, kao i predstavnici saveta nacionalnih manjina i verskih zajednica, članovi školskog odbora i saveta roditelja, kao i drugi rukovodioci institucija.

Nyitókép: Mnogi su bili zainteresovani za koncert, jer je subotička sinagoga bila puna (Foto: Edvard Molnar)