2024. május 16., csütörtök

Visoko dižemo barjak nauke

Studenti prve godine su se uselili u Studentski dom „Evropa”

Prvi krug konkursa za mesta na Studentskom domu „Evropa”  u Novom Sadu je bio otvoren od 14. jula do 1. septembra za studente prve godine, koji započinju svoje studiranje na teritoriji pokrajinske prestonice. Kancelarija Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine primila je 106 prijava iz 40 naselja 22 vojvođanske opštine, a pravo na smeštaj u domu dobilo je 102 studenata. Oni su juče dočekani sa svečanim programom u ovoj ustanovi. – Želimo da obrazujemo edukovane generacije sa sigurnom egzistencijom, jer će one oblikovati budućnost naše zajednice, kao i mađarskog naroda, rekao je Ištvan Šarkezi, predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Ištvan Šarkezi je u svom svečanom govoru napomenuo, i da je većina studenata, koji su dobili pravo na smeštaj, izabrala Univerzitet u Novom Sadu, 20 Filozofski fakultet, a po 16 Fakultet tehničkih nauka i Medicinski fakultet.

– Ovo su ohrabrujuće brojke, jer nacionalni savet smatra da je obrazovanje i nastavak školovanja možda najvažniji zadatak. Ovde, u centru naše buduće generacije, u jednom od bastiona Mađara u Vojvodini, nastojimo da obezbedimo uslove obrazovanja slične onima u razvijenim evropskim zemljama, jer samo tako možemo da podstaknemo naše učenike da ostanu ovde. Novi Sad ima mnogo prednosti, studentski dom karakteriše domaća, porodična atmosfera, sa obiljem programa, pomoći, stipendija. U modernoj zgradi, roditelji su takođe mirniji, pošto su mladi u dobrim rukama. Studentski dom skida veliki finansijski teret sa ramena roditelja, podsetio je predsednik Izvršnog odbora nacionalnog saveta.

Postojanost Studentskog doma „Evropa” potkrepljuje i činjenica da već devet godina prima brucoše, više od 100 svake godine. Inteligentni, dobro pripremljeni studenti, od kojih većina nakon studija ostaje u domovini i vraća se u svoju zajednicu.

(Foto: Čila David)

(Foto: Čila David)

– Mladi ljudi koji su došli ovde su doneli veoma dobru odluku, pre svega izborom za nastavak školovanja i iskorišćavanjem mogućnosti koje pružaju Savez vojvođanskih Mađara, vlada Mađarske i Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, rekao je Ištvan Šarkezi.

Ildiko Šnejder Šara, direktorka Studentskog doma „Evropa”, pripisuje uspeh studentskog doma odgovarajućoj političkoj pozadini, efektivnoj podršci vlade Mađarske i Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

– Hvala studentima i njihovim roditeljima, što su izabrali ostanak u zemlji i ovaj studentski dom, umesto stranih univerziteta, koji se često čine primamljivijim, rekla je ona, a zatim pročitala pismo dobrodošlice Arpada Janoša Potapija, državnog sekretara vlade Mađarske zaduženog za nacionalnu politiku. Janoš Arpad Potapi navodi da je postojanje i rad Studentskog doma „Evropa” možda najveći istaknuti cilj i uspeh vojvođanskih Mađara u poslednjih godina.

Svečanost su svojim prisustvom uveličali predstavnici Ambasade Mađarske u Beogradu i Generalnog konzulata u Subotici, predstavnici skupštine Srbije i pokrajine, državni sekretari, rukovodstvo Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, članovi gradske skupštine, predstavnici parohije Svete Elizabete Arpadhazi i Reformatske hrišćanske crkve Srbije, kao i rukovodioci DOO Magyar Szo Kft-a i Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor”.

Nyitókép: (Foto: Čila David)