2024. május 13., hétfő

Ostvarenje jedne nemoguće misije

Poštanska marka Petefija predstavljena u Beogradu – Već je u opticaju, njena vrednost je određena na 130 dinara

Poverenje i saradnja uspostavljena između DOO Magyar Szo Kft-a, njene Štamparije „Forum” i Pošte Srbije predstavlja vrednost koja, u široj perspektivi, svedoči i o pozitivnoj promeni u mađarsko-srpskim odnosima, o onome, što je do sada postignuto u ovoj oblasti, istakao je u petak u Beogradu Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i skupštine pokrajine.

Povodom 200. godina od rođenja Šandora Petefija, zahvaljujući saradnji DOO Magyar Szo Kft-a, Centra za obrazovanje, istraživanje i kulturu vojvođanskih Mađara („VM4K”), štamparije „Mađar soa” „Forum“ i Pošte Srbije, puštena je u opticaj poštanska marka u čast ovog velikog pesnika, slučaj kakav do sada nije viđen u životu mađarske zajednice u Vojvodini. Zvanična prezentacija ove poštanske marke održana je u Beogradu, u muzeju Pošte Srbije. Vrednost marke je 130 dinara, što odgovara ceni slanja jednog pisma u Mađarsku. Njegov vizuelni izgled delo je umetnika Bobana Savića.

Ištvan Pastor je na svečanom predstavljanju istakao uzlazni trend srpsko-mađarskih odnosa u poslednjih deset godina. Kako je rekao, realizacija slične inicijative ranije se smatrala nezamislivom, a u zemljama u okruženju, gde i dalje živi mađarska nacionalna zajednica u manjini, to se i dalje smatra nezamislivim.

Prezentacija je održana u muzeju pošte Srbije (Foto: Andraš Otoš)

Prezentacija je održana u muzeju pošte Srbije (Foto: Andraš Otoš)

Pastor je postavio pitanje: zašto je važno da se na ovaj način sećamo Petefija?, a zatim je rekao, da nema segmenta mađarskog društva u Vojvodini na koji Petefijeve pesme nisu uticale. Sloboda, nezavisnost, suverenitet i patriotizam definisali su Petefijeva uverenja, a pesnik je zapravo dao svoj život za te principe. Pastor je u svom govoru rekao da i muzej pošte slavi 100 godina svoga postojanja. Petefijeva poštanska marka je takođe dostojan doprinos obeležavanju ovog jubileja.

GLADAK TOK RADA

Edvina Erdedi, v.d. direktora DOO Magyar Szo Kft-a, je ukazala i na rad koji se odvija u pozadini. Ona je rekla da je, kada su krajem maja postavljeni ciljevi i dinamika realizacije, septembar određen kao vreme izdavanja poštanske marke. Uspehom se smatra to što su svi uspeli da ispoštuju rokove. Ne biste pomislili da štamparija ponekad može biti odlučujući element saradnje dva naroda, ali sada smo svedoci upravo toga, ključnu ulogu odigrala je „Forum” štamparija „Mađar soa”, primetila je ona i nazvala rad jednim glatkim i prijatnim procesom, kome je i „VM4K” takođe mnogo doprineo. Ona se zahvalila Magdolni Miglinci, načelnici odeljenja za poštanske markice, i Gaboru Mokušu, pomoćniku direktora zaduženom za štampariju, na odnosima koje štamparija održavala sa Poštom u proteklim decenijama, jer bez toga ne bi postojali preduslovi, da rukovodioci institucija sednu i razgovaraju o pitanju poštanske marke u vezi sa Mađarima. Prema njenim rečima, zahvalnost se svakako duguje Adamu Sofronijeviću, direktoru odeljenja „Srbijamarke” Pošte Srbije, jer je bio u stalnom kontaktu sa „Mađar soo”, tako da su pripreme tekle nesmetano.

Upravo u promet puštena poštanska marka Petefija (Foto: Andraš Otoš)

Upravo u promet puštena poštanska marka Petefija (Foto: Andraš Otoš)

NARODNI, ALI I URBANI

Uključivanje „VM4K” u ovu priču mogli bismo čak tretirati kao prirodnu pojavu, jer je „VM4K” je bio inicijator i rukovodilac „Pokreni se! Petefi!” niza manifestacija koji pokrivaju celu Vojvodinu. Ipak, nije toliko prirodno, jer da poštanske markice ne pravi štamparija „Mađar soa”, možda ne bi smo ni bili u vidu. Ovo takođe pokazuje da su saradnja i dijalog izuzetno važni, ocenila je Ildiko Lovaš, načelnica centra, u izjavi za naš list. Kada su predstavili šta rade u godini Petefija, Pošti je postalo jasno da je „VM4K” odgovarajući stručni partner, obrazložila je ona. Ovo je čast, ali je činjenica da se to ne bi ostvarilo bez „Mađar soa“i njegove štamparije. Ono što Petefi znači, zaista je prikazano u delu vrsnog umetnika, koji je izradio ovu poštansku marku, dodala je ona. U ovom umetničkom delu je obuhvaćeno šta Petefi znači u srpskoj kulturi, i šta mađarska kultura znači u srpskoj kulturi danas, sa čime izjednačavaju mađarski identitet u srpskoj umetnosti: umetnik je stvorio jedan divan, istinski mađarski, ali ipak za 21. vek, narodni, ali ipak urbani lik, koji je otisak onoga, kako on vidi nas Mađare i kako vidi Petefija. Možemo videti hrabro perspektivnog, zgodnog revolucionara, koji je malo drugačiji od Petefija kojeg mi vidimo, ali ipak tipičan, zbog svog herojstva, hrabrosti i veličine, objasnila je Ildiko Lovaš.

SRPSKA KNJIŽEVNOST GA DOBRO ZNA

Zoran Đorđević, direktor Pošte Srbije, nazvao je realizaciju projekta poštanske marke Petefija rezultatom bliske saradnje dveju država, i podsetio na pesnikov uticaj na srpsku književnost. Pomenuo je i Jovana Jovanovića Zmaja, koji je prevodio njegove pesme, kao i Đuru Jakšića, koji je bio pod uticajem Petefija. On se zahvalio Ištvanu Pastoru na negovanju kulturnih veza između dva naroda i na promovisanju zajedničkih projekata.

Nakon svečanog uručenja, Đorđević je Pastoru uručio poklon primerak ove prigodne poštanske marke. Emina Salai Elor je na kraju odrecitovala pesmu Petefija „Na kraj sela čađava mehana”, prvo na mađarskom, a potom i u Zmajevom prevodu. Prezentaciji je prisustvovao i Arpad Fremond, predsednik nacionalnog saveta.

Inače, „Forum” štamparija „Mađar soa” je svoju prvu poštansku marku proizvela 1978. godine. Samo ove godine štampao je 12,8 miliona poštanskih maraka. Sada je među njima i prigodno izdanje posvećeno Šandoru Petefiju.

Nyitókép: Ištvan Pastor preuzima poklon ediciju poštanske marke Petefi od Zorana Đorđevića (Foto: Andraš Otoš)