2024. május 22., szerda

Uništili su natpise

Počinjeni su vandalski činovi kod Palića i Bikova

Juče, u nedelju ujutru u zoru, na ulazu u Palić i na kružnom toku kod Bikova, praktično su razbijene table sa imenom opštine Subotica na mađarskom, dok su ona na srpskom, i sa ćiriličnim slovima ostala netaknuta.

Razbijeni su natpisi i kod Bikova (Foto: Edvard Molnar)

Razbijeni su natpisi i kod Bikova (Foto: Edvard Molnar)

Dr Balint Pastor, predsednik gradske skupštine Subotice, reagovao je na događaje na svojoj stranici na društvenim mrežama u jutarnjim satima:

– Opet će stajati začas! I opet i opet onoliko puta koliko je potrebno! Zahtevamo hapšenje i kažnjavanje počinilaca!, može se čitati u objavi dr Balinta Pastora.

Natpisi su postavljeni nedavno, 28. juna, i do sada ih niko nije oštetio, a svakako je primetno da je vandalizam izvršen tokom niza manifestacija povodom dana grada Subotice, dan pošto je Aleksandar Vučić dobio titulu počasnog građanina Subotice. U svečanom govoru po dobijanju ove titule, šef srpske države je istakao i to, da je nakon što je Ištvan Pastor inicirao isticanje natpisa Subotica na mađarskom jeziku, u mađarskim nacionalnim bojama, on to i podržao.

Ištvan Pastor, predsednik SVM-a, reagovao je na jučerašnji vandalski incident:

– Poslali su poruku predsedniku Vučiću, ali nas to više boli. Učinićemo sve da table sa natpisom Subotica ponovo zasijaju punim sjajem i da počinioci budu kažnjeni. Vandalizam se mora zaustaviti, ma o kome se radilo. Nadam se da predsednik Vučić razume poruku počinilaca koju su uputili njemu, i da će na nju i odgovoriti. A mi ostajemo ovde, i ne idemo nigde, napisao je Ištvan Pastor, koji je ranije rekao da se nada da neće biti naneta šteta natpisu na mađarskom u nacionalnim bojama, ali ako bi se to desilo, da bi ono imalo iste kriminalne posledice kao i svaka druga javna povreda ugleda državnih simbola.

Razbijen je natpis kod ulaza u Palić (Foto: Edvard Molnar)

Razbijen je natpis kod ulaza u Palić (Foto: Edvard Molnar)