2024. május 16., csütörtök

Moć zajednice je motor promene

Predstavnici sedam omladinskih organizacija preneli su svoja iskustva u okviru jubilarnog Omladinskog etno kampa

Našem članku pripada i GALERIJA SLIKA.

Zajednica mladih vojvođanskih Mađara je prilično zatvorena, mala zajednica i sve je teže mobilisati i dopreti do mladih. Ključ rešenja je uspešna organizacija događaja, rečeno je u četvrtak na okruglom stolu organizovanom prvog dana 20. jubilarnog etno kampa Centra omladine vojvođanskih Mađara (VMIK/COVM), na kojem su svoje ideje podelili predstavnici sedam omladinskih organizacija vojvođanskih Mađara. Na konferenciji pod nazivom „Efikasna organizacija događaja i saradnje“ učestvovali su iskusni rukovodioci, kao i oni koji su novi u poziciji rukovodilaca, svi oni su mladi ljudi koji žele nešto da urade, koji nastoje da direktno ili indirektno utiču na svoje okruženje u okviru svoje zajednice.

Čelnici organizacija složili su se da je potrebno učiti od pređašnjih, ali će samo nova rešenja uznapredovati mlade (Foto: Andraš Otoš)

Čelnici organizacija složili su se da je potrebno učiti od pređašnjih, ali će samo nova rešenja uznapredovati mlade (Foto: Andraš Otoš)

Predstavnici organizacija su na konkretnim primerima razmatrali pitanja koja su se postavljala, razgovarali o izazovima koji su se pojavili i predviđali mogućnost novih rešenja. Složili su se da pored korišćenja dobro proverenih metoda, potrebne su stalne inovacije i promene, jer se omladina stalno obnavlja i promene je vode napred.

Svi uzrasti su našli šta da rade u ovom idiličnom okruženju (Foto: Andraš Otoš)

Svi uzrasti su našli šta da rade u ovom idiličnom okruženju (Foto: Andraš Otoš)

„VMIK“ već dvadesetu godinu sa neprekidnim uspehom organizuje omladinski etno kamp, koji po svojoj osnovnoj koncepciji nastoji da mladima približi stare zanate, mešajući zabavu sa kreativnošću i učenjem. Sa namerom inoviranja, organizatori su došli na ideju da u program unesu malo šarenila sa ovom diskusijom za okruglim stolom.

‒ Upravo zato što smo mala zajednica, moramo da delimo svoja iskustva jedni sa drugima, jer tako možemo da napredujemo. To važi i za programe za mlade, kao za i organizaciju događaja, rekla je Eva Albert, organizatorka ovog etno kampa u Vojvodini.

Eva Albert je organizatorka Omladinskog etno kampa (Foto: Andraš Otoš)

Eva Albert je organizatorka Omladinskog etno kampa (Foto: Andraš Otoš)

‒ Na sreću, sve je više događaja koji se dopadaju mladima, a mi organizatori ćemo biti uspešniji ako budemo uspeli efikasno da dopremo do mladih, ako budemo vodili računa o njihovim potrebama, ako uspemo da njihove vrednosti oblikujemo u pozitivnom pravcu . U tome prednjače omladinske organizacije koje mogu privući aktivne mlade ljude i obrazovati svoju narednu generaciju. Najbolji način da to uradite je da organizujete događaj. Veoma sam srećna što su predstavnici omladinskih organizacija kojima smo se obratili bez izuzetka prihvatili poziv, što takođe dokazuje da postoji prilika za saradnju i potrebu da učimo jedni od drugih, rekla je za naš list Eva Albert.

Učesnici okruglog stola, Oliver Boka („VaMaDis“), Daniel Fejel Tot („VIFO“), Andor Šereš (Forum mladih SVM), Silvia Batori (Savez izviđača vojvođanskih Mađara), Egon Pecko („Homeland“, Ada), Viktor Kovač (Omladinski klub „Univerzum“, Gunaraš) i Čaba Botka („VMIK“) su se takođe složili da je organizovanje događaja odlična razvojna prilika za mlade članove udruženja i dobro polje za razvijanje veština rešavanja problema. Učesnici su se dotakli i tema kao što su kako pravilno predstaviti udruženje u medijima, kako i na koji način se može na odgovarajući način privući pažnja zajednice na neki događaj i kako pametno koristiti raspoložive resurse.

(Foto: Andraš Otoš)

(Foto: Andraš Otoš)

Prvi dan Omladinskog etno kampa završen je logorskom vatrom i degustacijom vina, a dvadeseti rođendan proslavljen je tortom. Inače, etno kampa je proteklih godina bio udomljen na nekoliko prelepih vojvođanskih salaša, među kojima su Ribarski salaš u Bačkom Petrovom Selu, Rokin salaš u Nosi i Žuti salaš u Temerinu. Organizatori su ove godine jubilarnu manifestaciju smestili u idilično i atraktivno okruženje Salaša na obali jezera, takođe u Temerinu. Ovaj kamp je namenjen omladinskoj starosnoj grupi, pa su dobrodošli mladi od 15 do 35 godina koji žele da rade sa rukotvorinama i da se zabave, a takođe i mlade porodice i po tome se smatra jedinstvenim u Vojvodini.

Salaš na obali jezera su i u petak masovno posećivali mladi, više od pedeset učesnika moglo je da se oproba u ručnom vezenju tkanina i heklanju, ali oni koji su želeli da stvaraju bili su dobrodošli i na pravljenju predmeta od ljuštike, grnčarstvu, izradi nakita, pustovanju i pletenju korpi, a mogli su da se oprobaju i u streljaštvu tokom kampa, koji je sve popularniji među mladima. Mališane je čekalo igralište, a starija su stvarala, a prostor oko ribnjaka na imanju pružio je priliku za pravo opuštanje. Ni zabava nije izostala, završne večeri za dobru atmosferu zaslužan je bio Mosaic Party Band iz Novog Kneževca.

Manifestacija je jedinstvena i po tome što, zahvaljujući donatorima, učesnici mogu besplatno obavljati sve aktivnosti tokom kampa, a organizatori su mladima obezbedili i osvežavajuća pića, kafu i užinu.

Nyitókép: Čelnici organizacija složili su se da je potrebno učiti od pređašnjih, ali će samo nova rešenja uznapredovati mlade (Foto: Andraš Otoš)