2024. május 13., hétfő

Pastor i Vučić o migrantskoj situaciji

Predsednik SVM-a poziva na radikalnu promenu politike azila

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, razgovarao je juče sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem pre svega o migrantskoj krizi i neprihvatljivim bezbednosnim uslovima u pogođenim naseljima. Kako je otkriveno u Fejsbuk objavi predsednika SVM-a, sastanak je održan na njegov zahtev.

Prema rečima Ištvana Pastora, sa šefom države su najviše razgovarali o migrantskoj situaciji. On je ponovo detaljno upoznao svog sagovornika o okolnostima i trenutnom stanju, ističući da su do sada preduzete mere nedovoljne ili nevažeće.

– Građani s pravom očekuju da im država garantuje i obezbedi uslove za miran, spokojan život. Rekao sam i to u cilju stvaranja bezbednosti i stabilnosti, a u nadi tome birači su u velikom broju podržali aktuelnu vladinu koaliciju, kao i njega kao predsednika republike. Sada mnogi s pravom smatraju da su interesi migranata i njihovih pomagača važniji od interesa građana. Pored procene situacije, ostali smo na tome da se politika upravljanja migracijama mora preispitati i korenito promeniti u mnogim njenim elementima, a protiv migracija mora biti preduzeta mnogo snažnija akcija. Danas započet razgovor nastaviće se uskoro, optimista sam, ali barem toliko i odlučan i uporan. Kao i mnoge stvari do sada, rešićemo i ovo, rekao je Pastor u svom postu.

Razgovarano je i o temi Akvaparka na Paliću, Ištvan Pastor je obavestio šefa države da je izgradnja, tehnički prijem i probni rad objekta u toku i da će biti završeni do kraja meseca. Ugovor sa ranije izabranim operaterom biće potpisan u roku od nekoliko dana, a kupači će od prvih dana septembra moći da uđu u posed novog objekta koji je izgrađen zahvaljujući velikim subvencijama iz državnog budžeta.

Nyitókép: Fejsbuk stranica Ištvana Pastora