2024. május 17., péntek

Prikupljaju pšenicu

U okviru programa „Hleb Mađara”, prikupljanje je počelo i u opštini Mali Iđoš – Poljoprivrednici se žale na niske otkupne cene

Savez agrarnih udruženja Vojvodine i ove godine organizuje prikupljanje donacija pšenice u Vojvodini u okviru programa „Hleb Mađara – 15 miliona zrna pšenice”. Prikupljanje donacija je u toku uz pomoć organizacija poljoprivrednika. Centralno organizovana manifestacija preuzimanja prikupljene pšenice održaće se 25. jula u Senti. Prikupljanje žita je počelo i u opštini Mali Iđoš, gde agronom SAUV-a, Arpad Juhas organizuje akciju. Prilikom sakupljanja svako može dati podršku u vidu pšenice, rekao je ovaj agronom za naš list.

Arpad Juhas agronom (Foto: Janoš Lakatoš)

Arpad Juhas agronom (Foto: Janoš Lakatoš)

– SAUV već deset godina organizuje ovu akciju koju sprovodi u saradnji sa opštinom Mali Iđoš. Zahvaljujući programu, ustanove koje se bave decom, domovi za učenike i prihvatilišta dobijaju pomoć u vidu razmene prikupljene pšenice za brašno, koje distribuiramo po institucijama.

– Brašno ćemo verovatno distribuirati širom Vojvodine u avgustu, dodao je Arpad Juhas agronom. – Donacije prikupljaju agronomi SAUV -a, rok za prikupljanje je 24. jul. Centralno preuzimanje prikupljene pšenice održaće se 25. jula u Senti. Donacije prikupljene u opštini i mi ćemo dostaviti tamo, ali oni koji žele mogu ih lično dostaviti u Senti, u sedište SAUV-a. U opštini Mali Iđoš donacije se mogu predati u Feketiću, u dvorištu mesne zadruge, tokom radnog vremena. Dvorište zadruge nalazi se na putu koji vodi ka Vrbasu, rekao je Arpad Juhas, a potom naglasio da, pošto akcija služi plemenitoj svrsi, oni koji mogu treba da je podrže donacijom koliko god je to moguće. Moto programa: Dečji osmeh vredi više od svakog novca.

Prinos je bio bolji, ali je cena bila lošija (Foto: Janoš Lakatoš)

Prinos je bio bolji, ali je cena bila lošija (Foto: Janoš Lakatoš)

Na to koji poljoprivrednik koliko donira verovatno utiče i to, kakva je bila ovogodišnja žetva pšenice. Ovaj agronom je za naš list rekao da je ovogodišnji rod bolji od prošlogodišnjeg, ali poljoprivrednici ne mogu da budu zadovoljni.

– Čuo sam gorka mišljenja od poljoprivrednika iz opštine. Ulaganja u proizvodnju je bilo kada je cena reprodukcije bila dovoljno visoka, ali sada je cena pšenice od između 20 i 22 dinara veoma niska. Prinosi nisu bili očekivani, uprkos činjenici da je ovo žito bolje rodilo nego prošle godine. Prethodne godine, međutim, cena je bila viša, oko 35 dinara. Neki ljudi svoju pšenicu ne prodaju zbog niske cene, već je skladište za slučaj da cena poraste. Međutim, nemaju svi priliku da to urade, pa moraju da ga prodaju po sadašnjoj ceni, što im veoma otežava situaciju, rekao je Juhas, a potom je rekao i da o ječmu među prolećnim kulturama nije čuo mnogo dobrog: odlikovale su ga visoke investicione cene, bilo je i štete nastale od miševa, a cena je i u ovom slučaju niska. U opštini je uljana repica dala dosta dobre prinose, ali i ovde se može reći da su cene investicija bile visoke, a otkupne cene isto niske.

Nyitókép: Centralno organizovana manifestacija preuzimanja prikupljene pšenice održaće se 25. jula u Senti (Arhivski snimak: Arpad Gergelj)