2024. április 30., kedd

I pored bunara se isušuje Velika Jama

Da li će prirodno bogatstvo doći u ruke ribolovaca?

U Čoki ne funkcioniše bunar koji snabdeva ribolovačko jezero pod nazivom Velika Jama od avgusta meseca. Nivo vode u jezeru je opao za jedan metar od tog vremena, ugrožavaju se neke vrste riba koje su pod zaštitom kao i prebivalište močvarske kornjače.

Foto: Gergely József

Foto: Gergely József

Izvornu vodu smatraju lekovitom i mnogi je i piju. Od prošlog leta slavina je suva, iako je snabdevena sa programatorom, da bi se voda mogla konstantno nadoknađivati u Velikoj Jami.
Velika Jama delom može da nadoknadi vodu iz gradskog vodovoda, a troškove je plaćala gradska uprava. Samouprava i ribolovačko društvo su zajednički pokrivali troškove struje, koja je upotrebljena za rad bunara dubokog 260 metara.
-Šta će se desiti sa Velikom Jamom bez dopunjavanja vode? - postavili smo ovo pitanje predsedniku ribolovačkog društva Zlatica, Nedeljku Kolundžiji.
-U ime ribolovačkog društva i Ekološke zajednice obratili smo se sa molbom lokalnoj samoupravi, koja je već ranije preuzela brigu o Velikoj Jami od ribolovačkog saveza. Od tada odgovornost je na lokalnoj samoupravi vezano za sudbinu velikog jezera koje se prostire na oko dva hektara. Prošle godine smo se obratili lokalnoj samoupravi da po hitnom postupku poprave bunar. Međutim, oni se nisu ni upristojili da nam odgovore, iako smo ranije dobro sarađivali, troškove ndoknade vode je snosila lokalna zajednica, samouprava i ribolovačko društvo. Pošto lokalna zajednica nije reagovala na molbu ekologa i ribolovaca, 10. januara smo se obratili gradonačelnici sa molbom sličnog sadržaja, da se udružimo, da ne dozvolimo da propadne živi svet Velike Jame, omiljeno izletničko mesto građana Čoke, u čiji projekat je pokrajina uložila, preko više projekata, oko 6 miliona dinara. Pošumljavali smo okolinu jezera, očistili od blata, jedan deo smo ogradili, postavili klupe, kante za smeće. Pored jezera smo postavili informacionu tablu, koja obaveštava građane o statusu vezano za očuvanje prirode i životinjskom carstvu jezera. Građani su sa oduševljenjem prihvatili promene, jer je jezero prethodno bila deponija smeća, koju su sa njihovim velikim zalaganjem pretvorili u zelenu oazu za odmor i ribolov.
-Sve je to sada stiglo do opasne tačke zbog nečije nemarnosti. Nivo vode u Velikoj Jami je kritičan, pored obale na par mesta se i isušilo. Zato smo zamolili gradonačelnicu Stanu Đember da nešto učini u korist Velike Jame. U ponedeljak nas je primila gradonačelnica i rekla da je već angažovala komunalno preduzeće da uključe pumpu, i nije imala informaciju o tome da li je to još uvek problem. Velika Jama i okolina je u duštvenoj svojini. Samouprava će razmotriti mogućnost da se održavanje poveri civilnoj organizaciji, u našem slučaju ribolovačkom društvu, što bi bilo i najbolje rešenje- rekao je predsednik ribolovačkog društva.