2024. április 30., kedd

Šokantni podaci

Ištvan Pastor je analizirao opadanje stanovništva u protekloj deceniji

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, govorio je o nedavno objavljenim podacima o nacionalnosti sa prošlogodišnjeg popisa stanovništva i o pucnjavi u školi u sredu u Beogradu u programu „Javni poslovi” (Közügyek) televizije Panon. Prema podacima popisa, danas u Srbiji živi 184.442 Mađara. Mađari čine 2,77 odsto stanovništva zemlje, a u Vojvodini 10,7 odsto stanovništva. U periodu između dva popisa, broj Mađara u Srbiji smanjen je za oko 70.000. Prema Ištvanu Pastoru, podaci popisa za Mađare su šokantni.

– Kada pokušate da pogledate iza brojeva i dešifrujete šta je dovelo do ovog smanjenja broja ljudi, prepoznajete dve grupe razloga. Ne treba zaboraviti da su vojvođanski Mađari starija zajednica, broj umrlih je nekoliko puta veći od broja rođenih. Ovaj odnos je otprilike jedan prema tri ili četiri, rekao je Ištvan Pastor.

Prema rečima Ištvana Pastora, otprilike polovina opadanja stanovništva karakterističnog za period između dva popisa može se izvesti iz pomenutih negativnih demografskih procesa. Drugu polovinu od 70.000 izazvala je pojava koja je karakterisala devedesete, a to su nezaposlenost, teškoće u pronalaženju posla, zamrzavanje plata i zamrzavanje broja zaposlenih, čije je ukidanje uvek bilo teško kada su „naši ljudi“ bili u pitanju, nabrojao je Ištvan Pastor.

– Ono o čemu se mora jasno razgovarati je nacionalno ujedinjenje. Time je stvorena okolnost da posle devet decenija biti Mađar u Vojvodini nije mana, već prednost. Ljudi su ovo iskoristili. I dalje sam uveren da je SVM ispravno postupio kada je pozvao vojvođanske Mađare da iskoriste priliku za nacionalno ujedinjenje. Smatram politički pristrasnim i kratkovidim stavove da su politika i retorika SVM-a u vezi sa nacionalnim ujedinjenjem bili štetni. Razumem da je ovo trenutak kada možete da pokušate da šibate po SVM-a. Zbog toga je predsedništvo stranke analizirao podatke popisa. Naš jasan stav je da nas danas ima 184.442, a ne mnogo manje, jer je SVM u proteklih više od 10 godina sa uspešnom politikom trudio da moralno i finansijski pomogne građanima koji se odluče da se snalaze u domovini. Po mojoj proceni, nismo pogrešili, nismo bili nemarni u razvijanju različitih mogućnosti. Sa ove tačke gledišta, moja savest je čista, objasnio je predsednik SVM-a.

Povodom pucnjave u školi u Beogradu, Ištvan Pastor je izrazio svoju zaprepašćenost. On je objasnio da čovekom dominira osećanje saosećanja, a veruje da će oni, koji su ranjeni, kao i oni kojima je narušen mentalni integritet uspeti da se oporave.

– Nadam se da će u svetlu donetih zaključaka biti preduzete mere da se tako nešto više nikada ne ponovi. Možda je jedino važnije od ovoga da srpsko društvo krene putem promena i ozdravljenja. Ono što se dogodilo u Beogradu nije bilo slučajno, već kulminacija procesa. Ovo bi trebalo da deluje otrežnjujuće na sve, rekao je Ištvan Pastor.

Nyitókép: Ištvan Pastor (Foto: Panon RTV)