2024. április 20., szombat
JEGYZET

Szükség van vendégmunkásokra

Szerbiában jelenleg számos ágazat munkaerőhiánnyal küzd, ilyen például az építőipar, a szállítási ágazat vagy a vendéglátóipar. A hazai szakképzett munkások ugyanis inkább külföldre mennek, ahol jóval magasabb bérekért dolgozhatnak. Az itthon maradtak pedig nem igazán éreznek lelkesedést az említett munkakörök iránt. Ezért nem csoda, hogy az utóbbi időben egyre több vendégmunkás érkezik Szerbiába. A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat adatai alapján tavaly 52 184 munkaengedélyt adtak ki külföldieknek, 17 ezerrel többet, mint 2022-ben. A legtöbb vendégmunkás tavaly Kínából, Törökországból, Oroszországból, Indiából, Kubából és Ukrajnából érkezett, 2022-ben pedig leginkább Nepálból és Srí Lankáról.

A legtöbb külföldi munkavállaló az építőiparban helyezkedett el, hiszen itt a legkifejezettebb a munkaerőhiány. Megéri nekik itt dolgozni, ugyanis sokkal többet kereshetnek, mint odahaza. Szakértők azonban rámutatnak arra, hogy többségük szakképzetlen munkás. Az építőipar mellett a vendéglátóiparban és a fuvarozási ágazatban is nagy a munkaerőhiány. Számos szakács, pincér és sofőr ugyanis inkább külföldön keresi a kenyerét, természetesen magasabb bérekért. Becslések szerint 20 ezer személy hiányzik a vendéglátóiparban, a fuvarozási ágazatban pedig több ezer sofőrre lenne szükség. Tavaly az IT-szektorban dolgozó külföldieknek is számos munkaengedélyt adtak ki. Szerbiában nem egyszerű mezőgazdasági idénymunkásokat sem alkalmazni, ezért egyre több külföldi végzi el a munkát.

Sok tényezőtől függ, hogy a külföldiek itt maradnak-e. Azok a fiatalok, akik család nélkül érkeznek, Szerbiában látják a jövőt, másoknak viszont az a céljuk, hogy minél többet megkeressenek és hazaküldjék a pénzt. Szakértők szerint a külföldiek beáramlása a jövőben is folytatódik. Hogy ez jó-e vagy sem, arról megoszlanak a vélemények. Egyes szakszervezetek attól tartanak, hogy a külföldi munkavállalók egyre jobban elfoglalják a hazai munkások helyét. Más szakszervezetek szerint pedig az ilyen félelmek alaptalanok, hiszen minden országban vannak vendégmunkások, Szerbia miért legyen kivétel? A külföldieknek megfelelő munkakörülményeket kell szavatolni, és tisztességesen kifizetni őket. Rámutatnak azonban arra, hogy Szerbiának leginkább szakképzett munkásokra lenne szüksége, akik hozzájárulnak az ország gazdasági növekedéséhez.

A szerb kormány nem titkolt célja, hogy minél több külföldi munkást hozzon be annak érdekében, hogy az ország minél versenyképesebb legyen. Szerbiában ezért jelenleg egyszerűbb és egységesebb a munkaengedélyek kiadása és a külföldiek itt-tartózkodása. Mindössze 15 napon belül megkaphatják az ideiglenes tartózkodási és munkaengedélyt, elektronikus úton. Bizonyos feltételek mellett az eddigi egy év helyett három évre is kiadhatják számukra.

Szerbiába hamarosan 20 ezer kenyai vendégmunkás is érkezik, akik főképp az építőiparban és a szolgáltatási ágazatokban helyezkednek el. Szerbia és Kenya hamarosan megköti az erről szóló megállapodást. Szerbián kívül a kenyaiakat Németországban 250 ezer, Izraelben 30 ezer, Oroszországban pedig 10 ezer álláslehetőség várja. Jelenleg tehát úgy néz ki, hogy egyre több vendégmunkás lép a Nyugat-Európában dolgozó szerbiai polgárok helyébe.

Szakértők rámutatnak arra, hogy a munkaerőhiány problémáját jelenleg olyan átképesítési lehetőségekkel lehetne megoldani, amelyek által a fiatalok és a munkanélküliek gyorsan és eredményesen tudnának váltani az iskolai végzettségükről a hiányszakmákra. A munkaerőhiány miatt a kormány úgy döntött, hogy havi 5000 dinárral támogatja azokat a fiatalokat, akik a duális képzés keretében hiányszakmát választanak. Felmérések szerint a gazdaságnak mintegy 2 ezer olyan középiskolásra van szüksége, aki a duális képzési rendszerben tanul. A következő tanévre már 30 százalékkal több cég jelezte igényét, mint egy évvel korábban. A legtöbb vállalat gépészeti, kereskedelmi, idegenforgalmi, vendéglátóipari és elektrotechnikai munkakörben alkalmazna új munkaerőt. A termelőszakmák ma voltaképpen mind hiányszakmák, a korábbinál sokkal kevesebb gyerek iratkozik be építőipari szakiskolába, gépészetre, vagy vasutas középiskolába. Mindenki a szolgáltatóipar iránt érdeklődik. Remélik, hogy az új intézkedések nyomán változik a helyzet. Jelenleg azonban úgy néz ki, hogy a vendégmunkások mind nagyobb szerepet töltenek be a hazai munkaerőpiacon.

Nyitókép: Illusztráció (Pixabay)