2024. május 30., csütörtök
TAYLOR SWIFT

Tehenészlányból lett milliárdos pophercegnő

PORTRÉ

Madonna a pop királynője, és ez nem vitás, megdolgozott ezért a címért. A pophercegnői titulus odaítélése azonban nem sima ügy. Britney Spears kétségkívül a legjobb kandidátus volt rá, egy időben annak is nevezték, de azután szomorúan alakult az élete és a pályája. Ha nem ő, akkor ki jelenleg a pop hercegnője? A válasz nem egyértelmű, de nagyon úgy fest, hogy kettészakadt a nyugati világ, Európában az ausztrál születésű Kylie Minogue, aki mellesleg brit állampolgár is, Amerikában viszont Taylor Swift, és erre Madonna is ráadta az áment.

Taylor Swift mindössze 34 éves, de már tizenegy stúdiólemezt adott ki, és belépett a milliárdosok klubjába. Pennsylvaniában született 1989 decemberében, a pályáját illetően pedig jó előjelnek számított, hogy a szülei James Taylor country-rock zenészről nevezték el. Az anyja marketinges, az apja tőzsdebróker, aki később karácsonyfa bizniszbe fogott, így a kis Taylor faültetvényen cseperedett fel. A nagyanyja viszont ismert operaénekes volt, igaz, elhunyt, amikor Taylor még kamaszodott, mégis nagy hatást tett rá, hogy a zenei pályát válassza. Taylor Swiftet korán kezdte el érdekelni a zene.

Tízévesen már helyi rendezvényeken, versenyeken, kávézókban lépett fel, dalokat írt és gitározni tanult. Leginkább a country iránt lelkesedett, hallgatott régebbi és újabb előadókat is, a kedvencei közt tartja számon Patsy Cline-t és Shania Twaint is. A zenélés pedig egyre jobban bejött neki, a szüleivel elkezdtek kiadó után nézni, egyre több fellépése lett és nagy lendülettel vágott neki a debütáló albumának készítéséhez. Addigra már némi ismertségre tett szert, így a zenei világ tárt karokkal várta. A bemutatkozó lemeze 2006-ban jelent meg – néhány hónappal azelőtt, hogy betöltötte a 17-et – és szinte azonnal felkerült az év legjobb country albumainak a listájára. Akkortájt Taylor Swift legtöbbször a gitárjával lépett fel, valamikor cowboy kalapban, mint egy igazi cowgirl, avagy tehenészlány. A második lemezének dalaiba azonban elkezdett beköszönni a pop hangzás, és úgy a szakma, mint a rajongók is, dicsérték a pop találkozását a countryval. Taylor Swiftet még abban az évben nagy megtiszteltetés érte. A You Belong with Me című dalának a videója díjat kapott az MTV Video Music Awards női előadók kategóriájában, maga mögött hagyva mások mellett Beyoncét is. Ebből lett a baj. Amikor ugyanis sugárzó arccal, boldogságban úszva, épp a köszönőbeszédét mondta, egyszer csak odaugrott hozzá Kanye West – aki nemrég Ye-re változtatta a nevét –, kikapta a kezéből a mikrofont, és azt mondta, nem azért, de Beyoncé videója minden idők egyik legjobbika. Magyarán: Taylor Swift nem érdemelte meg a díjat. Nem nehéz elképzelni, hogyan érezte magát ott mindenki előtt megszégyenülve ez a huszadik születésnapja előtt álló fiatal lány. Ráadásul szerette is Kanye Westet, vagy legalábbis felnézett rá, mint előadóra. Beyoncét is nagyon kellemetlenül érintette a helyzet, igyekezett is helyrehozni, így amikor ő kapott díjat, maga mellé hívta Taylor Swiftet, hogy befejezze a köszönőbeszédjét. Beyoncé és Taylor Swift azóta is barátok. Kanye West pedig nem tanult az esetből, legközelebb Beckbe kötött bele hasonló módon, ismételten Beyoncé miatt.

Taylor Swift nem hagyta magát eltántorítani, és ezt nagyon jól tette. A mai napig is egymás után adja ki a lemezeit és még inkább a pop felé fordult. Valamivel kevesebbet gitározik a színpadon, a koncertjei viszont egyre látványosabbak, elképesztő fényeffektusokkal és mindenféle különleges színpadi megoldásokkal. Az elmúlt időszakban egyre több díjat kapott, rekordokat kezdett el dönteni és most már senki sem kérdőjelezi meg a tehetségét. Taylor Swift maga írja a dalait, esetleg társszerzővel, és írt dalokat más hírességeknek is. A rajongótáborának neve is van: Swifties. Habár kritikák érték arra vonatkozóan, hogy a dalai olykor túlságosan nőiesek és feministák – legtöbbször a saját érzéseiről és életéről ír – mégis nagyszámú férfirajongója van. Sőt, egyre inkább divatossá válik Swiftinek lenni, és most már azok is bátran vallják, hogy szeretik a dalait, akik egyébként egészen más műfajú zenét hallgatnak vagy játszanak, mondjuk metált vagy punkot. És nem is csak fiatalokról van szó, hanem idősebbekről is. Talán épp ez az a mozzanat, ami miatt Taylor Swift valóban kivívta magának a pophercegnői titulust, hogy a dalaival oly sokféle ember tud azonosulni. Most már csak az kell, hogy meg is tartsa ezt a címet.
 

Nyitókép: Pixabay