2024. április 20., szombat
KAPCSOLÓDÓ KOMMENTÁR

Szem előtt vagyunk

HETI KÖRKÉRDÉSÜNK

Mire használja leginkább a közösségi oldalakat?

Kapcsolattartásra – 29%
Szórakozásra – 6%
Tájékozódásra – 48%
Marketingre – 1%
Nem használom őket – 16%

A közösségi oldalak látogatása kitölti a mindennapjainkat. Nemtől és kortól függetlenül szinte mindenki a közösségi oldalakkal, a Facebokkal, Instagrammal, TikTokkal, illetve a számos egyéb, de talán tájainkon pillanatnyilag kevésbé népszerű felületek pörgetésével kel és fekszik. Ezeket elsősorban kapcsolattartásra és tájékozódásra használjuk, de például itt hirdetjük meg azokat a dolgainkat, amiket már nem használunk, és úgy döntöttünk, hogy eladjuk őket. Heti körkérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy a Magyar Szó weboldalának látogatói mire használják a közösségi oldalakat. A számokat látva nem lepődhetünk meg, talán csak azt furcsállhatjuk, hogy viszonylag sokan állították azt, hogy egyáltalán nem használják a közösségi oldalakat. 

A közösségi oldalak térnyerésével az emberek a világ és ezáltal a gondolatok további demokratizálását várták. Olyan oldalak születtek meg, amelyeken mindenki véleménye ugyanakkora teret kaphat, ahol mindenki elmondhatja a véleményét, és mindenki megismerhet olyan véleményeket, elképzeléseket, amelyekről korábban nem is hallott, és a különböző témakörökben való elmélyülés is könnyebbé vált, hisz nem kell a különféle könyveket, internetes oldalakat lapozgatni, kutatni, böngészni, hanem egy oldal követésével mindent készen elébünk tárnak. Ezzel együtt arra is rájöttünk, hogy a véleményünk számít, és minél többször ismételjük el, annál többet számít, sőt ha mindent nagybetűvel írunk, még nagyobb publicitásra tesz szert. Ezt persze felismerték a hirdetők is, és a közösségi oldalak működtetése hatalmas üzletté vált. A közösségi oldalak reklámfelületként (is) kezdtek funkcionálni, egy bérelhető pannóként, amire mindenki azt tehet ki, amit szeretne, csak fizesse meg az árát. Az oldalak működtetői ezt persze köszönik szépen, jól élnek belőle, és a hirdetők is jól jártak vele, hisz a reklámjaik a technika fejlődésének köszönhetően már nemcsak a nap bizonyos szakaszában, hanem folyton-folyvást a célközönség kezében, zsebében vannak. Ráadásul célzott hirdetések formájában már nem is akármilyen reklámokat kapunk, hanem olyanokat, amelyek éppen érdekelhetnek bennünket a keresési előzményeink és a talán szűk családi, vagy baráti körben elejtett megjegyzéseink alapján.

Az internetes közösségi oldalak mára átvették a korábbi közösségi terek helyét. A legismertebb római köztér, a Forum Romanum a kereskedelmi és politikai világ érintkezőhelyének számított. Mindez igaz a közösségi oldalakra is, amelyek kereskedelmi funkciójáról már írtunk, de a politikai nézetek megvitatása kulturált és kevésbé kulturált módon is ezeken az oldalakon zajlik. Szavazni ugyan még személyesen, az erre a célra felállított urnákhoz járulunk, de a kampány jelentős része már az interneten zajlik, és a felek itt próbálják egymást meggyőzni a saját igazukról. És ez bizony találkozik a kereskedelmi funkcióval is, ugyanis a politikai szlogenek, elképzelések, szereplők népszerűsítése is itt zajlik – a közösségi oldalakon vásár folyik a szavazatokért, és nem csak az számít, hogy ki mit mond, hanem az is, hogy azt milyen hangosan és hányszor teszi.

A népszámlálást megelőzően sok szó esett arról, hogy az annak során megszerzett információkkal hogyan élhetnek vissza az illetékesek, és sokan feltették a kérdést, hogy a kérdezőbiztosok mely adatainkra tarthatnak igényt és melyekre nem. Ezzel szemben talán éppen azok, akik leghevesebben tiltakoztak az ellen, hogy a népszámlálást végző személyeket otthonukba engedjék, ők azok, akik kényes adataikat szemrebbenés nélkül megosztják a különböző weboldalakon, beleértve a közösségi oldalakat is. Az életünk ennek következtében nyitott könyvvé válik, és bármit teszünk, a közösség tekintete előtt tesszük, és minden lépésünk nyomot hagy maga után, amivel még több muníciót adunk a marketingeseknek, akiknek már célozniuk sem kell, hisz magunk visszük eléjük a telitalálatért járó plüss mackót.

A közösségi oldalak látogatása kitölti a mindennapjainkat, és mint mindent, ezeket is lehet jól és rosszul használni. Figyeljünk oda, legyünk körültekintőek, és az engedélykéréseknél ne keressük azonnal a Tovább vagy a Rendben gombot!

Nyitókép: Illusztráció (Pixabay)