2024. április 25., csütörtök
KOMMENTÁR

A holland Trump sokkoló győzelme

A múlt héten Hollandiában megejtett előrehozott parlamenti választásokon a Geert Wilders által vezetett szélsőjobboldali Szabadságpárt hatalmas meglepetésre legyőzte a hagyományos jobb- és baloldali pártokat. A választási eredmény nemcsak Hollandiában, hanem egész Európában is nagy meglepetést okozott. A Mark Rutte vezette koalíciós kormány júliusi bukását követően nem sokan fogadtak volna arra, hogy a kiírt előrehozott parlamenti választásokon a holland politikában hosszú ideje jelenlévő Szabadságpárt magabiztos győzelmet fog aratni.

A szélsőjobboldali párt a 150 képviselői helyből nagy valószínűséggel 37-et szerezhet meg, ami jelentősen több az ellenfeleinek számító baloldali szövetségnél.

A választási eredmények szerint a Frans Timmermans korábbi európai uniós biztos által vezetett pártszövetség, a Zöld Baloldal és a Munkapárt formációja a második helyen végzett 25 mandátummal. Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök pártja, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) a harmadik helyet szerezte meg, a mandátumainak száma a jelenlegi 34-ről 24-re csökkent. Pieter Omtzigt kereszténydemokrata politikus nemrégiben alakult pártja, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) 20 mandátumot kaphat a holland parlament alsóházában.

Az exit poll eredmények közzétételét követően Wilders kijelentette, hogy „Meg kell találnunk a módját annak, hogy megfeleljünk szavazóink reményeinek, és visszahelyezzük a hollandokat az első helyre. Itt az ideje, hogy a pártok megállapodásokat keressenek, minket nem lehet már figyelmen kívül hagyni”, majd hozzátette, hogy „Visszaadom Hollandiát a hollandoknak”. A miniszterelnöki tisztségig azonban még göröngyös lesz az út Wilders számára, ugyanis a kormányalakításhoz 76 képviselői helyre lesz szüksége, ehhez viszont koalíciós partnert kell találjon, ami korántsem könnyű feladat, ugyanis Wilders korábbi erőteljes euroszkeptikus és migrációellenes kijelentései miatt a pártok nemigazán kívánnak koalícióba lépni vele. A választási kampány alatt visszafogott hangnemet vett fel, ezzel pedig számos szavazatot sikerült szereznie, elsősorban a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) párt egykori szimpatizánsainak köréből.

Wilders mindezek ellenére továbbra is szilárdan kitart migrációellenes álláspontja mellett. Az iszlám vallás ellen irányuló kijelentései miatt halálos fenyegetéseket is kapott, aminek következtében évekig erős rendőri védelem alatt állt. Mohamed prófétát például egy alkalommal pedofilnak nevezte, az iszlám vallást „fasiszta ideológiának” és „lemaradott vallásnak” bélyegezte. Emellett bezáratná a dzsámikat és betiltaná a Koránt Hollandiában. Az ehhez hasonló kijelentései erőszakos tüntetéseket váltottak ki az iszlám világban, elsősorban Pakisztánban, Indonéziában és Egyiptomban.

A holland Trumpként is nevezett politikus az utóbbi időkben legfőképpen a marokkóiak elleni diszkriminációja miatt került a lapok hasábjaira, amiért a holland bíróság el is ítélte. Az erősen euroszkeptikus politikus szerint Hollandiának ismét át kell vennie az ellenőrzést az országhatárai felett, gátolnia kell az újabb államok csatlakozását, sőt a választási kampány során az Európai Unióból való kilépésről szóló kötelező népszavazást is javasolta. Wilders több alkalommal is hangsúlyozta, hogy Hollandiának le kell állítania az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat, mivel ezeket a fegyvereket saját védelmére kell fordítania.

Wilders győzelme Magyarország számára jó hír, ugyanis a holland politikus Orbán Viktor magyar miniszterelnök nagy tisztelője, számos politikai kérdésben is egyezik vele. Nem mellesleg Wilders felesége magyar származású, és több alkalommal is járt már Magyarországon. Ezek a kapcsolatok arra engednek következtetni, hogy amennyiben Wildersnek sikerül kormányt alakítania, akkor a közeljövőben Magyarország egy újabb erős szövetségesre talál a személyében.

 

Nyitókép: A győztes (egyelőre) egyedül van – Geert Wilders (Fotó: AP via Beta)