2024. április 25., csütörtök

A csendes gyilkos

A depresszió, a szorongás és a magányosság érzése egyre nagyobb mértékben jelentkezik a fiatalok, különösen a Z generáció, vagyis az 1995 után születettek körében. Ezek a fiatalok már belecsöppentek az okoseszközök, a média és a közösségi oldalak világába.

(Illusztráció – Pixabay.com)

(Illusztráció – Pixabay.com)

Az online téren keresztül manapság szinte bárkit bármikor könnyen elérhetünk, emellett más, számunkra hasznos információkhoz is gyorsan hozzájuthatunk. Mindezek ellenére mégis azt kell mondanunk, hogy a közösségi média, amelynek elsődleges célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket, mégis paradox módon sokszor a magányosság érzését idézheti elő. Ennek oka, hogy a Z generáció tagjai sokkal kevesebb időt töltenek el személyesen az egykorú társaikkal és sokkal többet kommunikálnak velük az online térben. Az ehhez hasonló kapcsolatok egyfajta elzártság és magányosság érzését adják a fiataloknak, ez szoros összeköttetésben áll a depresszióval. Ez a súlyos mentális betegség átszövi a mindennapokat, kihatással van az élet minden területére, sőt súlyos következményekkel is járhat.

A „csendes gyilkosként” is nevezett mentális problémát Szerbiában továbbra sem sorolják a súlyos egészségügyi betegségek közé, pedig egyre szélesebb néprétegeket érint. A Szerbiai Fiatalok Ernyőszervezete (KOMS) még két évvel ezelőtt végzett egy felmérést, amelyben ezernél is több fiatal vett részt. A megkérdezettek 68,5 százaléka szorongásra, míg 51,9 százalékuk enyhe, vagy súlyos depressziós tünetekre panaszkodott. A felmérésben résztvevők 34,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az azt megelőző fél évben szükségük volt pszichológus segítségére, azonban mégsem beszélgettek velük. A depresszióval küzdő személyek gyakran a szégyenérzet miatt nem fordulnak szakemberhez, ugyanakkor nincsenek eléggé felvilágosítva és hanyagolják a problémát.

(Illusztráció – Pixabay.com)

(Illusztráció – Pixabay.com)

A fiatalok depressziójával kapcsolatban a világon már számos kutatást végeztek, amelyek aggasztó eredményeket mutatnak. Az UNICEF és a Gallup által két évvel ezelőtt elvégzett kutatás szerint, amelyben több mint 21 ezer gyermek és felnőtt vett részt, a fiatal generációknál nagyon gyakoriak a szorongásos megbetegedések, a depresszív tünetek, amelyek oka többek között a kilátástalan jövőkép is. A kutatás eredményei szerint 7 serdülőből 1 mentális betegségben szenved, és az öngyilkosság a negyedik vezető halálozási ok a 15 és 19 évesek körében.

A fiatalok esetében a depresszió kialakulásához az alacsony önbizalom és a téves testkép is hozzájárul. A közösségi oldalak sorában olyan is van, amely elsősorban a szépségről és a testiségről szól, ennek követése során gyakran téves képzet alakulhat ki a fiatalokban, ami szorongáshoz, levertséghez és depresszióhoz vezethet.

Egy másik kiváltó ok az álmatlanság, ami szintén a közösségi oldalak túlzott használatához köthető. Egyes kutatások kimutatták, hogy a serdülő korú fiatalok mintegy 60 százaléka egy órával elalvás előtt is a közösségi oldalakat bújja és átlagosan egy órával kevesebbet alszanak, mint a hasonló korú társaik, akik nem használják a mobiltelefonjukat elalvás előtt.

(Illusztráció – Pixabay.com)

(Illusztráció – Pixabay.com)

A tünetek a legkülönfélébbek lehetnek, azonban komolyan oda kell figyelnünk, ha a tinédzsernél problémák jelentkeznek az iskolában, vagy ha a személyes higiéniáját is elhanyagolja. Emellett változásokat tapasztalhatunk az alvásban, az étkezési szokásokban, vagy ha indokolatlanul jelentkezik kínzó fej-, hasfájás, légszomj, vagy pedig izommerevség. Továbbá jelentkezhet még motiválatlanság, korábban szeretett dolgok iránti érdeklődés elvesztése, elszigetelődés, ugyanakkor öngyilkossági gondolatok formájában is. Ilyen esetekben ne szégyelljünk szakemberhez fordulni!

A depresszió leküzdésére nem létezik egy meghatározott gyógymód. Minden személynél másként jelentkezik, ami azt jelenti, hogy egy kezelés, ami valakinek segít, nem biztos, hogy egy másik ember esetében is hatékony lesz. Általánosságban azonban elmondható, hogy fontos az életmódváltás, ami alatt a stresszhatások csökkentését, a rendszeres testmozgást és a kiegyensúlyozott táplálkozást kell érteni.

Nyitókép: (Illusztráció – Pixabay.com)