2024. április 20., szombat
VÁLASZTÁSOK 2023

Szombaton ismétlés

Az érintett helyi önkormányzatokban már megkezdődött a kampánycsend

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) és a Tartományi Választási Bizottság (PIK) határozatai értelmében holnap, azaz december 30-án Szerbia- és Vajdaság-szerte több szavazókörben is megismétlik a december 17-i köztársasági és/vagy tartományi parlamenti választást. Ugyanúgy, mint máskor, a szavazóhelyek szombaton is 7 és 20 óra között tartanak nyitva. Országszerte több mint 30 szavazóhelyen ismétlik meg valamelyik választást. Olyan szavazóhelyekről van szó, amelyek esetében a helyi választási bizottságok végzésben konstatálták, hogy nem lehet megállapítani a december 17-i szavazás eredményét, vagy amelyek vonatkozásában a helyi választási bizottságok különböző szabálytalanságok miatt megsemmisítették a szavazást.

Ami a RIK-nek a vajdasági szavazóhelyek tekintetében hozott döntését illeti, a bizottság december 20-i keltezésű végzésének értelmében Zichyfalva község területén a 8-as szavazóhelyen – Ürményházán – szavazhatnak ismét a polgárok a köztársasági jelöltlisták valamelyikére, Kúlán pedig a 7-es szavazóhelyen. A RIK későbbi határozatának értelmében Szabadkán a 87-es szavazóhelyen (Nagyfény helyi közösség területe) ugyancsak megismétlik a köztársasági választást.

December 21-i ülésén a RIK úgy határozott, hogy a tartományi parlamenti választást december 30-án 5 szavazókörben ismétlik meg: Nagybecskereken, Pancsován és Zichyfalván egy-egy szavazóhelyen, míg Kúlán 2-őn. Az érintett helyi önkormányzatok területén szerdán éjfélkor kezdődött meg a kampánycsend.

A kampánycsend ideje alatt tilos népszerűsíteni a választási listákat, illetve egy konkrét lista támogatására kérni a polgárokat, vagy találgatásokat közölni az egyes jelöltlisták – ebben az esetben az adott szavazóhelyen való – lehetséges eredményével kapcsolatban. A szavazóhelyeken és azok 50 méteres körzetében tilos elhelyezni a politikai tömörülések szimbólumait, vagy választási propagandaanyagot osztogatni. A választáson való részvételre buzdítani nem tilos.

A kampánycsend a választások napja előtt 48 órával kezdődik meg és urnazárásig tart. A szabályokat nemcsak a média köteles tiszteletben tartani, hanem a politikai tömörülések, illetve a különböző nyilvános rendezvényeken felszólaló tisztségviselők és polgárok is. A közösségi médiát egyelőre nem szabályozták a vonatkozó jogszabályokban, így ennek a joghézagnak köszönhetően a virtuális térben szinte folyamatosan zajlik a kampány – éppen ennek okán egyre többen sürgetik, hogy más országok példáját követve Szerbia is törölje a kampánycsend intézményét. A Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CeSID) tavalyi kimutatása szerint a polgárok 71 százaléka a közösségi oldalakon tájékozódik a választások témájában.

A szombati ismétlésen december 17-hez hasonlóan a köztársasági parlamenti választáson 18 jelöltlista vesz részt, míg a tartományi parlamenti választáson 13.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

ORSZÁGOS SZINTŰ RÉSZEREDMÉNYEK

A RIK honlapján a szavazóhelyek 99,58 százalékos feldolgozottsága mellett található részeredmény a december 17-én megtartott előrehozott köztársasági parlamenti választás vonatkozásában. Ennek értelmében a Szerb Haladó Párt köré tömörülő választási koalíció Aleksandar Vučić – Szerbia nem állhat meg elnevezésű jelöltlistája 1 778 028 szavazatot (46,7 százalék) szerzett, a Szerbia az erőszak ellen – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić lista 901 742 voksot kapott (23,69 százalék), az Ivica Dačić – Szerbia miniszterelnöke elnevezésű lista 249 483 szavazatot szerzett (6,55 százalék), a Dr. Miloš Jovanović – Szerbia reménye – NADA Szerb koalíció – Nemzeti demokratikus alternatíva listára 191 232 polgár szavazott (5,02 százalék), míg a MI – A nép hangja, Prof. Dr. Branimir Nestorović elnevezésű listára 178 345 polgár voksolt (4,68 százalék). Ami a kisebbségi jelöltlistákat illeti, a részeredmények szerint a Vajdasági Magyar Szövetség – Elnökünkért, Közösségünkért, a Jövőért! elnevezésű jelöltlistája 64 578 szavazatot kapott (1,7 százalék) – a jelenlegi projekciók szerint a pártnak 6 képviselője lehet a köztársasági parlamentben–, az Usame Zukorlić – Együtt az igazságosságért – Igazságosság és Megbékélés Pártja – Sandžaki bosnyákok, Tomislav Žigmanov – Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége elnevezésű lista 29 038 szavazatot (0,76 százalék), míg az SDA Sandžak – dr. Sulejman Ugljanin lista 21 746 szavazatot szerzett (0,57 százalék).

TARTOMÁNYI RÉSZEREDMÉNYEK

A tartományi parlamenti választás esetében 99,72 százalékos a feldolgozottság, a részeredmények a következők: az SZHP listájára 464 561 választópolgár szavazott (47,28 százalék) Vajdaságban, a Szerbia az erőszak ellen koalíció 214 780 szavazatot szerzett (21,86 százalék), a VMSZ jelöltlistájára 63 544 polgár voksolt (6,47 százalék), a NADA koalíció 50 495 szavazatot szerzett (5,14 százalék), az Ivica Dačić nevével fémjelzett lista 49 681 voksot kapott (5,06 százalék), az Orosz Párt–Szerbek és oroszok mindörökké barátok! elnevezésű kisebbségi listára pedig 9884 polgár voksolt (1,01 százalék).

Nyitókép: Országszerte több mint 30 szavazóhelyen ismétlik meg valamelyik választást (Ótos András felvétele)