2024. június 24., hétfő

Folyamatos a fejlődés a szórványban

Juhász Bálint megtekintette Csóka község kulturális és infrastrukturális beruházásait

A cikkhez tartozó képgalériát ITT tekinthetik meg.

Csóka községbe látogatott szerdán délelőtt Juhász Bálint, a VMSZ intézőbizottságának elnöke, Fremond Árpád, az MNT elnöke, Lálity Urbán Emese infrastrukturális államtitkár és a Vajdasági Magyar Szövetség több tagja. A küldöttség megtekintette a Padén működő Jenei autószerviz családi vállalkozást, amely sikeresen pályázott a Prosperitati Alapítványnál eszközbeszerzésre és házvásárlásra, illetve megnézték az Aranka folyón épülő híd munkálatait.

Ellátogattak a tiszaszentmiklósi Piros Tulipánba, ahol az elmúlt időszakban jelentős beruházások történtek. Megtekintették a Hódegyházára vezető felújított utat, illetve a faluban azt az újonnan vásárolt házat a hozzá tartozó földterülettel, ahol a helyi művelődési egyesület új székháza fog állni. Csókán felkeresték az EMS-Pellet Kft.-t és a Szentháromság Plébániát.

Juhász Bálint elmondta, hogy a gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően Csókán és Padén is olyan beruházás jött létre, amely állandó munkahelyet biztosít a környékbelieknek.

– A csókai EMS-Pellet Kft. nemcsak helybeli gazdasági teljesítménnyel bír, hanem gyakorlatilag az egész régió piacát lefedi, és erre eddig nem volt példa Csókán. A kisközösségeknek is biztosítunk olyan közösségi tereket, ahol a hagyományokat újra megélhetik, és ahol összegyűlhetnek. Ilyen a tiszaszentmiklósi Piros Tulipán is, és ilyen kell hogy legyen a Hódegyházán nemrégiben megvásárolt ingatlan is, amelyet az onnan elszármazott vállalkozók nagylelkűen finanszíroztak. Néhány év múlva visszatérünk majd erre a témára, és bízom abban, hogy hasonlítani fog a tiszaszentmiklósi példára. A jobb összeköttetést szolgáló infrastrukturális beruházásokat is megtekintettük ma, ilyen a Tiszaszentmiklóst Hódegyházával összekötő út, amely már elkészült, valamint a Padénál az Aranka folyó felett épülő híd, amely tartományi forrásból fog megvalósulni. Ezeket az eredményeket már letettük az asztalra, a megkezdett munkát pedig folytatni szeretnénk. Ezekben a projektekben benne van Pásztor István elnök úr szíve és lelke. Az életművét nem hagyjuk lerombolni, és dolgozunk tovább. Mindenkit arra kérek, hogy december 17-én szavazatával támogasson bennünket – fogalmazott a VMSZ intézőbizottságának elnöke.

 

A delegáció a tiszaszentmiklósi Piros Tulipánban (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A delegáció a tiszaszentmiklósi Piros Tulipánban (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Kiemelte, hogy a Prosperitati Alapítványnak Csóka községben összesen 283 nyertes pályázója volt, 283 millió dinár értékben. Hozzátette, hogy ez több mint 400 millió dinár összberuházást jelent a községben.

– Összesen 31 falusi ház megvételét segítettük, emellett több mint 15 új és 32 már meglévő vállalkozásnak biztosítottunk anyagi forrást a fejlődéshez, valamint 200 mezőgazdasági termelő is támogatásban részesült. Most újra itt a lehetőség, hogy a mezőgazdasági termelők, a kisgazdaságok és a családi vállalkozások ismét pályázzanak, és növeljék ezt a számot Csóka községben – tette hozzá Juhász Bálint.

Simon Attila, az EMS-Pellet Kft. alapítója a látogatás során ismertette a cég történetét, és kitért a tevékenységükre is. Elmondta, hogy a vállalat gépgyártással foglalkozik.

– Főként fa- és gazdasági pelletet gyártó gépek gyártásával tevékenykedik a cég, ezenkívül hidegen sajtoló gépek készítésével is foglalkozunk. Magánvállalkozóként kezdtem el dolgozni 1998-ban, majd bővült a cég, és kft. lett belőle, most pedig 70–80 embert foglalkoztatunk. Több ízben is sikeresen pályáztunk a Prosperitati Alapítványnál. Két nagyobb értékű gépet vásároltunk, valamint több kisebb értékűt. Ezek többnyire hőkezelő és CNC gyártó gépek. Szeretnénk ismét pályázni hasonló gépekre a kapacitás növelése érdekében – mondta Simon Attila.

 

Nyitókép: A padéi Jenei autószerviz családi vállalkozás többször is sikeresen pályázott a Prosperitati Alapítványnál (Fotó: Gergely Árpád felvétele)