2023. december 5., kedd
VÁLASZTÁSOK 2023

Sokasodnak a listák

A választási bizottságok még a héten várják a beadványokat

November 26-án éjfélig adhatják át választási jelöltlistájukat a pártok és egyéb tömörülések, amelyek részt kívánnak venni a december 17-ére kiírt köztársasági és tartományi parlamenti választásokon. A Köztársasági Választási Bizottság eddig 10 jelöltlistát hirdetett ki, ezek az alábbiak: 1-es sorszámmal a Szerb Haladó Párt köré tömörülő választási koalíció Aleksandar Vučić – Szerbia nem állhat meg elnevezésű listáját, 2-es sorszámmal a Szerbiai Szocialista Párt, az Egységes Szerbia és a Szerbia Zöldjei Ivica Dačić – Szerbia miniszterelnöke elnevezésű koalíciós listát, hármas sorszámmal a Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt listát, négyes sorszámmal a Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović –Nemzeti csoportosulás – Államalapító erő – Fogadalomtevők Szerb Pártja – Dveri Szerb Mozgalom elnevezésű listát, ötös sorszámmal a Dr. Miloš Jovanović – Szerbia reménye – NADA Szerb koalíció – Nemzeti demokratikus alternatíva – Új Szerbiai Demokrata Párt (Novi DSS) – Szerb Királyság Megújhodási Mozgalom (POKS) – Vojislav Mihailović elnevezésű koalíciós listát, hatos sorszámmal a Vajdasági Magyar Szövetség – Elnökünkért, Közösségünkért, a Jövőért! elnevezésű önálló jelöltlistát, 7-es sorszámmal a Szerbia az erőszak ellen – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić (Szabadság és Igazságosság Pártja, Szerbiai Népi Mozgalom, Zöld-bal front, Ne davimo Beograd, Környezetvédelmi felkelés, Demokrata Párt, Szabad Polgárok Mozgalma, Szerbia Közép, Együtt, Mozgalom a változásért, Sloga Szerbiai Egyesült Szakszervezetek, Szerbia Új Arca) koalíciós listát, 8-as sorszámmal a Usame Zukorlić – Együtt az igazságosságért – Igazságosság és Megbékélés Pártja – Sandžaki bosnyákok, Tomislav Žigmanov – Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége elnevezésű listát, 9-es sorszámmal az SDA Sandžak – dr. Sulejman Ugljanin elnevezésű listát, míg 10-es sorszámmal az Együtt a Jövőért és fejlődésért – Koalíció a békéért és toleranciáért elnevezésű listát.

A Tartományi Választási Bizottság tegnap délutánig 4 jelöltlistát hirdetett ki: egyes sorszámmal az Aleksandar Vučić – Vajdaság nem állhat meg listát, 2-es sorszámmal az Ivica Dačić – Szerbia miniszterelnöke listát, 3-as sorszámmal a Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt listát, míg 4-es sorszámmal az Orosz Párt –Szerbek és oroszok mindörökké barátok! elnevezésű listát.

BEJELENTÉS VUČIĆ ELLEN

Savo Đurđić valamikori bíró a kampányban való törvényellenes részvétel ürügyén bejelentést tett a Korrupcióellenes Ügynökségnél Aleksandar Vučić köztársasági elnök és a Szerb Haladó Párt tagja ellen. A Beta hírügynökség értesülései szerint beadványában Đurđić az alkotmányra és a korrupcióellenes törvényre hivatkozott. Álláspontja szerint Vučić államfői tisztsége összeegyeztethetetlen egy konkrét politikai tömörülés számára végzett kampánytevékenységével. Kiemelte, azzal, hogy eddig több alkalommal is beszédet mondott az SZHP kampányrendezvényein, megszegte a korrupcióellenes törvény 40. szakaszát, hiszen ekképpen növeli a párt választási listájának támogatottságát. Az egykori bíró az SZHP választási koalíciója jelöltlistájának elnevezését is alkotmányellenesnek tartja. Szerinte nem lenne szabad ezt Vučić nevével fémjelezniük.

ÜGVIVŐ KORMÁNY A CÉL

Marinika Tepić, a Szabadság és Igazságosság Pártjának alelnöke a Nova napilapnak nyilatkozva újfent hangot adott abbéli álláspontjának, hogy a köztársasági parlamenti választásokon a haladók és a szocialisták nem szereznek annyi szavazatot, hogy megalakítsák a kormányt. Azt is megismételte, hogy pártja és a köré tömörülő választási koalíció szerint a választásokat követően az eddigiekben ellenzékből politizáló tömörülések részvételével ügyvivő, azaz ideiglenes kormányt kellene alakítani, amelyik felszámolná a jelenlegi „gaztevő rezsim” intézményrendszerét, felszabadítaná a médiát és megszervezné a szabad választásokat.

EGYÜTTMŰKÖDÉS DRAŽA MIHAILOVIĆ KÖVETŐIVEL

Boško Obradović, a Dveri Szerb Mozgalom elnöke tegnap együttműködési megállapodást írt alá Predrag Bogićevićtyel, a Ravna gora-i mozgalom elnökével. Obradović megerősítette, hogy a mozgalom már támogatta a Fogadalomtevők Szerb Mozgalmával állított választási jelöltlistát. Az együttműködés célja feltárni az igazságot a II. világháborút követő „kommunista terrorról, továbbá a Jugoszláv Katonaságról, valamint Dragoljub Draža Mihailovićról”, továbbá szorgalmazni a tömegsírok kiásását. A választások után Predrag Bogićević parlamenti tanácsadójaként fog tevékenykedni – közölte a Dveri elnöke.

ISMÉT SORSDÖNTŐEK A VÁLASZTÁSOK

A belgrádi Bežanijska Kosa helyi közösségben kampányoló SZHP nevében Siniša Mali ügyvivő pénzügyminiszter kifejtette, hogy december 17-én a polgárok két lehetőség közül választhatnak: a további gazdasági növekedés és fejlődés, valamint a csődbe juttatott gyárak és a munkanélküliség jellemezte múlt között. Hozzátette, sorsdöntő választások közelegnek. Vesna Vidović, az SZHP belgrádi választási listájának jelöltje ugyancsak az eddigi időszak gazdasági intézkedéseit méltatta a kampányrendezvényen.

Nyitókép: Illusztráció/Magyar Szó