2024. július 21., vasárnap

Példaértékű, összetartó közösségek

Június 9-én a Közép-Duna menti történelmi és környezeti örökségünk védői, Gyuszi civil szervezet a nemzeti összetartozás napja alkalmából nyugat-bácskai központi emlékezést tartott a bácskertesi (kupuszinai) Turul-szobornál.    

A rendezvény délelőtt szentmisével kezdődött a helyi Szent Anna-templomban, majd alkalmi műsor és koszorúzás zajlott a templomkertben.

A misét ft. Kurin István vezette. Prédikációjában hangsúlyozta az identitásőrzés és a nemzeti, a közösségi összefogás mindenkori fontosságát.

A Turul-szobornál az emlékező közösséghez szólt dr. Úri Emese köztársasági parlamenti képviselő.

– Tulajdonképpen a régi nagy Magyarország minden területén emlékeznek e nap alkalmából arra, hogy valamikor egy ország voltunk és egyfajta tömböt képeztünk. A kupuszinaiakban, sok egyéb mellett, az az érdekes és értékes, hogy a palóc vidámság meg a szorgalom bennük közösségépítő módon találkozik. Aki a templomban volt a mai szentmisén, az egy nem mindennapi közösségi erőnek lehetett tanúja, amely például megnyilvánult a hangzatos, öntudatos éneklésben is. Mindez példaértékkel bír számunkra. Dél-Bánátból jövök, ott nevelkedtem, és mindig is nagyon fölnéztem a nyugat-bácskai magyar szórvány közösségek tagjaira, a helyi népviseletet megtartó, ápoló sors- és nemzettársainkra, erőt adtak a megmaradáshoz, tanultunk az ő megmaradási stratégiájukból. Most itt vagyunk Kupuszinán és mindezt megtapasztaljuk. A trianoni történések óta eltelt több mint száz év, és még büszkeséggel vagyunk, ha kevesebben is, de a lényeg ugyanaz. Élő és ható a megtartó erő, amely mindig visszavárja azokat, akik az idők során más tájakra mentek boldogulást keresni – hallottuk a képviselőtől.    

A kupuszinai Turul-szobornál koszorút helyezett el a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, Hercegszántó testvértelepülés, a kupuszinai helyi közösség, a Szent György Lovagrend, a Laza Kostić Kultúrközpont Herceg János részlege, a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a zombori Magyar Polgári Kaszinó, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület, a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor MME, a gombosi Arany János MME és Önkéntes Tűzoltó Testület, a bezdáni ÖTT, kupuszinai ÖTT, a doroszlói ÖTT, a Dunatáj Egyesülés, a kupuszinai Szent Anna Egyházközség képviselete.

A Tadián Viola vezette emlékező műsorban énekkel fellépett a kupuszinai Csernai Panna, szavalattal a szilágyi Francia Henrietta, továbbá közreműködött a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor MME citeracsoportja meg a doroszlói Móricz Zsigmond MME néptánccsoportja és Fúvószenekara.

 

Nyitókép: A bácsgyulafalavi Petőfi Sándor MME citeracsoportja (Fotó: Lennert Tímea felvétele)