2024. június 20., csütörtök

Széles körű programok és hasznos fejlesztések

Évi közgyűlést tartott a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület

Megtartotta évi közgyűlését a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület. A tagságot és a vendégeket Csernicsek József elnök köszöntötte. 
Megválasztották a munkaelnökség tagjait, Pelt Ilona elnök, Mészáros László tag, L. Móger Tímea jegyzőkönyvvezető, Turkál Katica és Klemm Valéria hitelesítő tagok személyében. 

Csernicsek József az elnöki beszámolóban elmondta, több sikeres rendezvényt szerveztek. Köztük az olyan hagyományos eseményeket, mint a március 15- i ünnepség, a Szüretbál, ahol gombosi néptánccsoport is vendégszerepelt és a karácsonyi műsor (a Petőfi Sándor Általános Iskolával közös szervezésben), a nagy népszerűségnek örvendő Mulatós Bál. Vendégjátékokra is sor került, továbbá a Magvető élőújságjának is otthont adtak tavaly. Bemutatták Doroszlón a bácskertesi (kupuszinai) Sturcz József Színjátszó Csoport Paprikáscsirke és az Udvari Kamaraszínház Halottak napjától virágvasárnapig című előadását.

Ami a különböző fejlesztéseket illeti, kiemelte a munkaakciókat, amelyek például a tetőszerkezet cseréjére, felújításokra vonatkoztak. Az elnök kitért a különböző pályázatokon való sikeres részvételre, így a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alap, Zombor város,  a Csoóri Sándor Program és tartományi titkárság által lehívott támogatásokra, eszközökre. Mindezeknek és az egyéni adakozásnak köszönhetően új hangosítást vásárolhattak, riasztórendszert szereltethettek be, miután május folyamán komoly betörési kár érte az egyesületet. Továbbá megvehettek szükséges eszközöket, néptáncos cipőket, csizmákat, székeket, bográcsokat, különböző felújításokat hajthattak végre, új világítást is szereltethettek a nagyterembe. Június folyamán súlyos jégkár érte az épületet, a Zombor városi kártérítésnek köszönhetően azt is sikerült helyrehozni. A hagyományos programok megszervezése mellett a jövőben több felújítást, fejlesztést terveznek.  

A gyűlésen elhangzott a Gellér Enikő által készített pénzügyi beszámoló is, majd a szakcsoport vezetők összegezték az elmúlt év tevékenységeit. Gyurgyevics Leonóra a kis néptánccsoport, Gellér Enikő az ifjúsági néptánccsoport, Csernicsek Edvin a zeneszakosztály, György Mária az irodalmi szekció, Gellér Zoltán a színjátszó, Diósi János a hagyományőrző szakcsoport munkáját taglalta. 

Szó esett olyan, a település közösségi életét meghatározó eseményekről, színvonalas fellépésekről, vendégszereplésekről, mint a Szüretbál, a Gyöngyösbokrétán és a különböző helyi és vidéki programokon való részvétel, a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából megtartott, Itt születtem én ezen a tájon című emlékműsor, a Négyesfogat, amelynek jövőre a doroszlói egyesület lesz a házigazdája, a Beszéljünk Róla! elnevezésű közösségi eseménysorozat, továbbá a népviselet ünnepeken való felöltése, a helyi szakrális emlékek felújítása, a maglódi Kárpát-medencei Magyar Találkozón való részvétel. 

A beszámolókkal kapcsolatos hozzászólások során Pelt Ilona elmondta, az egyesület épületének a Móricz Zsigmond MME tulajdonába való visszaszármaztatási folyamata várhatóan májusban sikeresen lezárul. 

A gyűlés végén a vendégek kifejezték elismerésüket a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület tagjainak áldozatos és eredményes munkáját illetően, a vezetőség tagjai pedig köszönetet mondtak mindenfajta segítségért, amely lehetővé tette a hatékonyabb munkát.

Nyitókép: Csernicsek József, az egyesület elnöke tartott beszámolót (Fotó: Mészáros László)