2024. április 24., szerda

Előretartó közösség

A Vajdasági Magyar Szövetség megünnepelte Zombor város napját

A Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai Körzeti Szervezete tegnap este tartotta meg a Zombor város napja alkalmából szervezett hagyományos ünnepségét. A rangos eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke, Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának kulturális ügyekkel megbízott tagja, Kudlik Zoltán tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi segédtitkár, Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.

Pelt Ilona, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve, külön öröm számára, hogy június óta két szervezet tagságával, a vajszkaival és a palánkaival gazdagodott a körzet. Elmondta, hatodik alkalommal kerül sor a VMSZ körzeti szervezetének városnapi ünnepségére és hagyománnyá vált, hogy minden évben mást kérnek fel a csapatból, hogy beszéljen az elmúlt év eredményeiről, az aktuális politikai helyzetről és a tervekről.

Idén Kanizsai Tamás, a VMSZ zombori helyi szervezetének elnöke osztotta meg gondolatait az ünneplő közösséggel. 

–  A 2023. év próbára tett minket. Sajnos elveszítettük Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, akinek személyében igazi vezetőt tisztelhettünk, egyénisége sokban segítette térségünk fejlődését. Az, hogy a közösségeink ereje a nehézségek idején mutatkozik csak meg igazán, továbbá hogy sorainkban az összefogás mindig jelen van, most még egyszer bebizonyosodott. A parlamenti és tartományi választásokon kimagasló eredményeket értünk el minden szinten – mondta a zombori helyi szervezet elnöke.

Dr. Pásztor Bálint mondott ünnepi beszédet (Fotó: L. Móger Tímea)

Dr. Pásztor Bálint mondott ünnepi beszédet (Fotó: L. Móger Tímea)

Kanizsai Tamás kiemelte, hatalmas eredmény számukra, hogy Nyugat-Bácskának, Zombornak köztársasági parlamenti képviselője van dr. Úri Emese személyében.

–  A Vajdasági Magyar Szövetség közbenjárásával, anyaországi, köztársasági, tartományi és önkormányzati támogatásokból, a Magyar Nemzeti Tanács, továbbá a Prosperitati Alapítvány forrásaiból számos projektet megvalósítottunk. Új regionális utat építettünk ki Kerény és Bácsgyulafalva között, az elmúlt évben be lett fejezve a Bácskertes (Kupuszina)–Monostorszeg-út. A nagyobb projektek között szerepel a zombori egészségház teljes felújítása. Sok befektetett munka és kitartó küzdelem után sikerült létrehozni a Herceg János Magyar Művelődési Központot. Ez egy jelentős lépés a nyugat-bácskai magyarság megtartásáért folytatott harcban. A gombosi József Attila Általános Iskola új tetőszerkezetet kapott, Kupuszinán pedig az iskola vízhálózatát javítottuk meg tartományi eszközökből. Emellett a bezdáni Vodovod vállalatnak köszönhetően évről évre jobb minőségű ivóvizet kapnak a polgárok, valamint tavaly is tovább tudtuk fejleszteni a falugazdász hálózatot. Mindezek mellett még két aktuális, fontos projektet emelnék ki: elkezdődnek a bezdáni színház épületének felújítási munkálatai, valamint már folynak a tárgyalások a bezdáni fürdő felújításával kapcsolatban is – számolt be a VMSZ zombori helyi szervezetének elnöke, majd dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke is szólt az ünneplőkhöz.

– A nyugat-bácskai magyarság, így a zombori magyarság példamutató módon őrzi a nyelvünket, hagyományainkat, annak ellenére, hogy nagyon nehéz körülmények között éltek itt a kilencvenes évek vérzivataros időszakában a frontvonaltól néhány kilométerre. Kitartást tanúsított, és most is egy kiterjedt intézményrendszerrel rendelkezik a nyugat-bácskai magyarság, melyet nekünk mindig támogatnunk kell és igyekszünk is támogatni, annak érdekében, hogy a zombori magyarság a jövőben is élni és fejlődni tudjon – mondta dr. Pásztor Bálint.

Az ünnepi műsort Bóka Olivér vezette. Fellépett a Zombori Filharmónia vonósnégyese, Marko Pavlović és Stefan Ivetić hegedűn, Dušan Perić brácsán, Ana Zelić csellón, Székely István művészeti vezetésével. Antalovics Péter saját versével ajándékozta meg a közönséget, valamint Kovács Trisztán énekelt. Radaković Ilona a zombori Szternagy László gépészmérnök és dr. Silling István kupuszinai néprajzkutató által összeállított, a zombori napóráról és piactérről szóló, emlékező és emlékeztető írást olvasta fel.

Nyitókép: (Fotó: L. Móger Tímea)