2024. április 20., szombat

Előremutató hagyományok

Szüreti bál Bácskertesen

Hagyományos szüreti bált tartottak szombaton Bácskertesen (Kupuszinán). Prislinger Stevan volt a bíró, Szanka Emma a bíróleány. Népviseletet öltöttek a legkisebbek, az óvodások is és a szülőkkel, tanárokkal, az érdeklődőkkel táncolva egy nagy kört tettek a faluban. 

– Zenével, a többi táncos kíséretében jött el értem a bíró. Mindannyian együtt mulattunk. Nagy élmény számomra, hogy felvehetem a színes, díszes népviseletet és az idén én lehetek a bírólány –  mesélte Szanka Emma.

A bíró, Prislinger Stevan is hasonlóan vélekedett.

– Nagy dolog a néptánccsoport tagja lenni, az osztállyal együtt szervezni az eseményt. Örülök, hogy bíró lehetek – hallottuk a fiútól.
A bált a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben tartották meg. A bemutatkozó iskolás néptánccsoportokat Szilágyev Pilin Andrea és Domorád Szuzanna készítette fel. A koronaárverést Toldi István irányította. 

Régen ezen a hagyományos, zenés, táncos összejövetelen találkozhattak egymással a tizenéves lányok és fiúk, ahol az egy-egy árverés alkalmával megszerzett szőlőkoszorú adta meg az udvarlás, a szabad puszik lehetőségét. Később a tűzoltóság, majd a művelődési egyesület szervezte meg ezt az eseményt. Több mint tíz évvel ezelőtt a művelődési egyesület a szervezést átadta a József Attila Általános Iskolának, azóta a nyolcadik osztályosok rendezik a szüreti bált. Ennek köszönhetően a gyerekek egyrészt tanulják a szervezést, másrészt gyűjtenek az osztálypénztárba, kirándulásra.

Nyitókép: (Fotó: L. Móger Tímea)